Naredna dodela Oskara najverovatnije će se održati pod ovom kupolom ( Joshua White / Academy Museum Foundation)
Svetski projekti

Holivud (konačno) dobija spektakularan muzej filma

Nakon više od devet decenija čekanja Los Anđeles će konačno dobiti svoju novu glavnu atrakciju po projektu Renca Pjana.

Američka akademija filmske umetnosti i nauka (u narodu poznatija kao organizacija koja dodeljuje Oskare) dobiće svoju centralnu zgradu i muzej u Holivudu.

Novinari su početkom godine dobili prvu priliku da zavire u ovu pompeznu građevinu čija se gradnja usled raznih problema pomerala decenijama unazad. Jedan od najdugovečnijih planova nalagao je njeno otvaranje 2016. godine, ali su završni radovi pogurani tek narednog leta kada je projekat dobio pozamašnu donaciju od bogate porodice Saban. Cena celog projekta tako je podignuta na neverovatnih 338 miliona američkih dolara, prenosi NY Times

Foto: Joshua White / Academy Museum Foundation, izvor: Dezeen

Nova struktura predstavlja putovanje kroz prostor i vreme koje prolazi. Spajanjem ova dva iskustva stvaramo nešto što je i kao film.

Po svemu sudeći, građevinci su ovaj put zaista ušli u finalnu fazu radova, a kako je slavni glumac Tom Henks najavio na ovogodišnjoj dodeli Oskara, otvaranje je zakazano za 14. decembar 2020. Građevina se nalazi u blizini ostalih raskošnih zdanja u ovom gradu u četvrti zvanoj „Čudesna milja“ (Miracle Mile).

Za projekat muzeja su se pobrinule arhitekte iz radionice Renca Pjana, a zanimljivo je da projekat delom predstavlja rekonstrukciju  komercijalne zgrade iz 1939. kojoj je pridodat ogroman teatar u obliku kupole u koju može da se smesti oko 1.000 gledalaca. Revitalizovani kampus imaće više od 50.000 kvadratnih metara galerijskog prostora, dva pozorišta, vrhunske projektne prostore,otvoreni trg, krovnu terasu, studio za aktivnu edukaciju, restoran i prodavnicu.

Foto: Joshua White / Academy Museum Foundation, izvor: Dezeen

Struktura u obliku sfere

„Muzej Akademije daje nam priliku da odamo počast prošlosti stvarajući zgradu za budućnost – u stvari za mogućnost mnogih budućnosti“, izjavio je Pjano na svom sajtu. „Istorijska zgrada Saban je predivan primer modernog stila Streamline, koji predstavlja viziju budućnosti koju su ljudi gajili 1939. godine.

Nova struktura predstavlja sferu, oblik za koji se čini da se s tla podiže u večno, zamišljeno putovanje kroz prostor i vreme koje prolazi. Spajanjem ova dva iskustva stvaramo nešto što je i kao film. Prelazimo iz sekvence u redosled, od izložbenih galerija do bioskopa i terase, i sve se to stapa u jedno iskustvo.“

Za izvođenje radova u Los Anđelesu pobrinula se kompanija BuroHappold Engineering čiji kratki film o stvaranju ove impozantne građevine možete pogledati u nastavku.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *