Arhitektura

Los Anđeles dobija muzej posvećen filmskoj industriji

Kako to da Holivud već nema ovakav muzej? Akademija postavlja stvari na svoje mesto ali zahvaljujući pozamašnoj donaciji.

Akademija filmskih umetnosti i nauka poznatija kao Akademija, čiju godišnju dodelu nagrada Oskar prate ljubitelji filma širom sveta, dobila je značajnu donaciju od filantropskog para Šeril i Haima Sabana. Njihova finansijska injekcija vredna 50 miliona dolara omogućila je Akademiji da zaokruži cifru od planiranih 388 miliona dolara koliko je potrebno da se započne projekat izgradnje Muzeja filmske umetnosti ali i obnova susednog objekta May Company.

Postojeći objekat biće povezan s novom sferičnom zgradom putem tri staklena mosta.

 

Projekat novog muzeja sferne forme, kao i projekat rekonstrukcije May Company u Los Anđelesu uradio je studio proslavljenog arhitekte Renzo Piana, u saradnji s arhitektonskom firmom Gensler, piše Curbed.

Objekat May Company izgrađen je 1939. godine kao predstavnik arhitektonskog pokreta streamline moderne. Nakon obnove, objekat će dobiti novu bioskopsku salu od 288 mesta, kao i čitav sprat posvećen Oskarima na kom će se nalaziti i restoran i prostori za organizovanje izložbi i posebnih događaja. U čast donatorima, May Company će promeniti naziv u Saban Building.

Staklena kugla

Sferna građevina, visine 40 metara, u kojoj će biti organizovan muzej, biće povezana sa Saban Building pomoću tri staklena mosta. U samom podnožju objekta biće smeštena velika sala od 1.000 mesta namenjena specijalnim prilikama.

Bioskopska sala sa 288 mesta

Pogled na znak

Objekat će biti izveden od prefabrikovanih betonskih panela, dok će krovna terasa biti prekrivena transparentnim staklenim krovom kako bi se omogućio panoramski pogled ka brdima i čuvenom znaku „Hollywood“.

Psiho iz Oza

Grad filma konačno će dobiti muzej u kom će biti izloženi milioni fotografija, stotine hiljada filmova i plakata, crteža za izradu kostima ali i rekviziti korišćeni u kultnim filmskim ostvarenjima, poput čuvenih cipelica koje je Doroti Gejl nosila u filmu Čarobnjak iz Oza. U muzeju će biti izloženi i predmeti koji su korišćeni pri kreiranju filmskih ostvarenja, kao što je pisaća mašina Jozefa Stefanoa na kojoj je napisan scenario za Psiho.

Foto, rendering: Academy of Motion Picture Arts and Sciences

Kada ste već tu, pogledajte i ovo:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *