Arhitektura

Kako su stepeništa u uglovima omogućila ovoj zgradi da nema hodnike

Betonska zgrada na periferiji Ciriha ima četiri stepenišna čvora postavljena u njene cilindrično izvedene uglove.

Arhitekte i investitori uvek muku muče oko obaveznih zajedničkih prostora kao što su hodnici koji služe za komunikaciju. Arhitekte žele da oni budu prostrani i osvetljeni, a investitori žele da ih ima što manje jer su to „zarobljeni kvadrati“ koje ne mogu da naplate. Međutim, u ovoj zgradi u Cirihu kompromis je izgleda pronađen, piše Dezeen.

Zgrada sa stepenistima u uglovima 01

Stepeništa su postavljena u uglovima zgrada čime je isključena potreba za hodnicima.

Proslavljeni arhitektonski studio Herzog & de Meuron, koji je potpisuje projekat objekta, osmislio je zgradu od 32 apartmana tako da oni budu što prostraniji. Ovo je postignuto tako što su stepeništa postavljena u uglovima zgrada čime je isključena potreba za hodnicima.

Osnova prizemlja

Concrete-apartment-building-osnova

Osnova sprata

Concrete-apartment-building-osnova-sprata

 

Na svakom spratu dobila su se po četiri apartmana površine od 81 do 130 metara kvadratnih. U svaki od njih može se doći ili stepeništem ili liftovima čiji je uzlaz postavljen direktno u stan.

Zgrada sa stepenistima u uglovima 03

Svaki apartman je dvostrano orijentisan, odnosno ima prozore postavljene s dve strane zgrade, tako da imaju dovoljnu količinu svetlosti i ventilacije.

Zgrada sa stepenistima u uglovima 04

Objekat je izveden u betonu – materijalu koji se pojavljuje i u enterijeru. Kako bi se istakli noseći zidovi, oni su ostavljeni u natur-betonu dok su pregradni zidovi obojeni u belo.

Zgrada sa stepenistima u uglovima 05

Garaža ispod zemlje raspolaže sa 43 parking mesta za automobile i 64 mesta za bicikle.

Zgrada sa stepenistima u uglovima 02

Concrete-apartment-building-in-Zellweger-Park-1

Foto: Erica Overmeer

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

 1. Dunđer

  Na ovoj zgradi vise kosta izgradnja ovog stepenista po uglovima zgrade, koje omogucavaju ulaz do svakog apartmana,nego sto je gubitak ( kvadrature i cene) na unutrasnjim hodnicima.

 2. Arhitekta bez stranacke knjizice

  Mislim da je greska nastupila kada je autor teksta pogresio naslov i temu za prikazani objekat.
  Autor teksta nije razumeo da je u ovom objektu povrsina zajednickih prostorija uvecana tri puta. Tako da ceo tekst ne odgovara slikama projekta.
  Drugi put će biti bolji.

  1. Igor Conic

   Evo sta kazu iz biroa HErcog: „The apartments are each accessed individually through two lifts in middle of the building, which has no shared hallways. The staircases are placed outside at the four corners of the building in combination with spacious balconies, linking each apartment directly to the park.“

Ostavite odgovor

Obavezna polja *