Arhitektura

Dokumentarac o fenomenu zatvaranja balkona

Kao što se to neretko može videti i na našim zgradama, i Ukrajinci u nedostatku stambenog prostora ali i propisa pribegavaju proširenju istog zatvaranjem balkona.

Kratki dokumentarni film Enter Through The Balcony istražuje ovaj fenomen u ukrajinskoj arhitekturi, otkrivajući upečatljivu sliku post-sovjetske istorije kroz svakodnevni život i kulturu. Fenomen improvizovanih balkona i dogradnje može se sagledati i kao simptom ljuljanja klatna od masovne uniformisanosti do želje za slobodom izražavanja i ukazivanja na vlasništvo nad privatnim prostorom. Zato se ovaj dokumentarac oslanja na priče ljudi koji zapravo stoje iza ovih primera nadgrađene arhitekture.

Dokumentarni film možete pogledati ovde:

Fenomen improvizovanih balkona može se sagledati i kao simptom ljuljanja klatna od masovne uniformisanosti do želje za slobodom izražavanja.

Širom centralne i istočne Evrope socijalistički politički režim ispoljio se i kroz arhitekturu preko masovne standardizacije, ekspanzivnog kolektivnog stanovanja i specifičnog arhitektonskog izraza koji se danas definiše kao socijalistički modernizam. Fenomen ukrajinskih balkona naglašava „nedostatke“ tih stambenih šema nastalih između 1955. i 1991. godine, piše ArchDaily.

Zatvaranje balkona

Ovaj kratki dokumentarac delo je Romana Blazhana, režisera i producenta iz Kijeva i osnivača kompanije Minimal Movie. Ova produkcijska kuća takođe je uradila i kratki dokumentarac koji stoji kao podrška knjizi o sovjetskom modernizmu i brutalizmu koja prikazuje znamenitosti kijevske socijalističke arhitekture.

Još jedan od karakterističnih primera zatvaranja balkona koji se može videti u filmu.

Dokumentarac Enter Through The Balcony podržan je od strane Ukrajinske kulturne fondacije, a sada je deo aktuelnih festivalskih projekcija.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *