Urbanizam

Kako će izgledati linijski park u Londonu

Biro James Corner Field Operations koji je vodio tim stručnjaka zaslužnih za realizaciju High Linea u Njujorku, pobedio je i na konkursu za Camden Highline.

Nakon najave da će Beograd dobiti svoj Linijski park po ugledu na njujorški, sada stiže informacija da će i London dobiti svoj park na mestu železničke pruge koja je davno stavljena van upotrebe.

Naime, njujorški studio za pejzažnu arhitekturu James Corner Field Operations predvodiće tim koji će činiti Piet Oudolf, Kentish Town-based vPPR Architects, Street Space, Hew Locke, Speirs + Major, Pentagram, AKT II, Atelier Ten, Tony Gee, i RLB.

Svi zajedno biće odgovorni za kreiranje projekta linijskog parka Camden Highline, koji je donekle inspirisan njujorškim linijskim parkom i za koji je planiran budžet od 35 miliona funti, piše Architects journal.

Projekat ima za cilj revitalizaciju napuštene pruge u potezu od 1,1 kilometar, koja je nekada bila deo Severne londonske železnice.

Park će u svojoj podužnoj organizaciji sadržati niz prostora za sedenje, kafića, umetničkih i kulturnih instalacija, kao i prostore na kojima će se odvijati dobrotvorne aktivnosti.

Projekat zapravo ima za cilj revitalizaciju napuštene pruge u potezu od 1,1 kilometar, koja je nekada bila deo Severne londonske železnice. U budućnosti ovaj prostor bi trebalo da postane pešačka veza, preko koje će se desetominutnom šetnjom stići od Kentish Town Roada u Camden Townu, do Camley Street u King’s Crossu, a da se pritom zaobiđu prometne saobraćajnice.

 

Uključivanje lokalne zajednice

„Camden Highline ima potencijal da postane zaista veliko bogatstvo za lokalnu zajednicu u Camdenu, kao i za ljude širom ovog grada. Ovo je upravo ta vrsta inovativnog, ekološki održivog i lokalno vođenog projekta koji bi mogao dati doprinos u oporavku Londona od pandemije. Zaista se radujem da vidim kako će se ovi ambiciozni planovi oblikovati.“, rekao je Sadiq Khan gradonačelnik Londona.

Camden će uskoro uživati u javnoj zelenoj niti koja povezuje različite zone.

James Corner iz James Corner Field Operations je sa druge strane dodao da je Camden jedno izvanredno mesto, sa živahnom, modernom i raznolikom zajednicom, koja će uskoro uživati u neverovatno jedinstvenoj i javnoj zelenoj niti koja povezuje različite zone.

Isto ali drugačije

Kroz projekat se planira bliska saradnja sa lokalnom zajednicom, kako bi se dobio prostor koji će na kraju govoriti o simbiozi prirode, kulture, umetnosti i zajednice.

Iako se od početka pravi veza sa njujorškim High Lineom, što zbog slične tipologije, što zbog vodeće arhitektonske firme, James Corner Field Operations ističu da Camden Highline neće biti nalik njujorškom parku, ukazujući na „potpuno drugačiji kontekst, kako urbani, tako i kulturološki“.

 

Francuski studio Agence Ter, koji predstavljaju glavne konsultante na projektu, opisuju odabrani tim kao „komplementaran, multidisciplinaran i raznolik“ i smatraju da će dominirati „kreativan i inovativan dijalog“ oko projekta među članovima koji istovremeno mogu da garantuju svojim dokazanim tehničkim sposobnostima.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *