Svetski projekti

Kuća na jednom stubu za što manji uticaj na šumu

Izdignuta drvena vikendica stabilno stoji u šumskom okruženju oslonjena na samo jedan stub.

Studio Puistio projektovao je objekat nazvan Niliaitta i ušuškao ga duboko u šumi, u blizini nacionalnog parka Salamajärvi u Finskoj. Vikendica je zapravo deo novog odmarališta u mestu Kivijärvi, čiji je dizajn inspirisan izdignutim drvenim objektima koje su starosedeoci Sami koristili za bezbedno skladištenje hrane na otvorenom, piše Dezeen.

Ideja je da se jednostavnim izdizanjem u vazduh osećamo odmah odvojenije od svakodnevnih briga koje se dešavaju na zemlji.

Cilj studia Puistio bio je da oda počast istoriji kulture starosedeoca na ovom području i istovremeno stvori prostor koji će posetiocima obezbediti osećaj izolovanosti od spoljašnjeg sveta.

„Ideja je da se jednostavnim izdizanjem u vazduh osećamo odmah odvojenije od svakodnevnih briga koje se dešavaju na zemlji. Kontrast između divljine i sigurnog u ušuškanom unutrašnjem prostoru naglašava se tokom čitavog dana kroz celokupno iskustvo borvka.“, objasnile su arhitekte.

Minimalno utiče na šumsko okruženje

Prilikom planiranja projekta naravno na umu je bila održivost i očuvanje postojeće prirode, pa tako Niliaittai sa svojim samo jednim stubom u kontaktu sa tlom minimalno utiče na šumsko okruženje. Takođe, položaj vikendice i njen pristupni deo su planirani tako da se što više minimalizuje broj stabala koja bi morala da se uklone tokom izgradnje.

„Iako je temelj stuba masivan, omogućio nam je da prirodu oko stuba vratimo u prvobitno stanje.“, dodale su arhitekte.

Fasadne obloge su postavljene vertikalno kako bi bile u skladu sa okolnim stablima drveća.

Drvo u završnoj obradi u crnoj boji dodatno je doprinelo stapanju objekta sa prirodom, a fasadne obloge su postavljene vertikalno kako bi bile u skladu sa okolnim stablima drveća.

Dugačko linearno stepenište predstavlja nastavak male uske staze koja vijuga kroz šumu vodeći do vikendice.

Savremen komfor

Uprkos što je objekat Niliaittai na udaljenoj lokaciji, u dubokoj prirodi, cilj studia Puistio je bio da vikendica u unutrašnjosti ima iste sadržaje koji bi se mogli naći u modernoj hotelskoj sobi.

Ovo znači i da je smeštaj u potpunosti povezan sa lokalno kanalizacijom, vodovodnom i električnom mrežom, koristeći se skrivenim diskretnim sistemom iza stepeništa za instaliranje priključaka.

Enterijerom dominira svetlo, neutralno drvo kako bi se fokus održao na okruženju koje se može sagledati kroz prozore postavljene od poda do plafona.

„Enterijer je namenski uređen tako da služi samo kao neutralno, prazno platno u odnosu na okolnu prirodu.“, rekle su arhitekte.

Početak projekta

Vikendica Niliaitta će biti prvi od 25 objekata čija se izgradnja planira u šumi u okviru Kivijärvi rizorta. U blizini ovog objekta planira se izgradnja niza drugih objekata, od kojih će neki biti izgrađeni na nivou tla, dok će neki plutati na površini obližnjeg jezera, u neposrednoj blizini saune i konferencijskog centra.

 

Grafički prilozi

Osnova objekta
Presek kroz objekat

Foto: Marc Goodwin, Archmospher

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. miki

    bože kako je ovo genijalno? ja sam kao dete zamišljao da živim u fantastičnoj kući na drvetu u neponovljivoj seriji“ babino unuče“ 1977. tad smo bili kao finska danas

  2. Anton

    Odlično u svakom smislu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *