Svetski projekti

Sberbank City u Moskvi: Novi centar ruske prestonice

Sberbank City osmišljen je kao novi kulturni centar grada, u kom se očekuje da će raditi 25.000 ljudi.

Arhitektonska firma Nikken Sekkei osvojila je međunarodni konkurs sa svojim rešenjem za budući poslovni kompleks Sberbank i kulturni centar u Moskvi. Projektom je planirano da novi centar bude povezan s ostatkom grada zahvaljujući neposrednim metro i železničkim stanicama, ali i da bude pandan Moscow Cityju – poslovnom distriktu ruske prestonice.

Na predmetnoj lokaciji se nalaze četiri postojeća objekta, od kojih su dva već u funkciji a dve kule se nalaze u fazi izgradnje. Budući objekat, u formi klina, dugačak je 300 metara i osmišljen je tako da se da najbolji mogući način organizuje traženi programski sadržaj.

Rendering: Nikken Sekkei

Budući objekat, u formi klina, dugačak 300 metara, biće novi gradski orijentir Moskve.

Predlog japanske arhitektonske firme Nikken Sekkei podrazumeva kreiranje jedinstvenog volumena s sadržinskim programom koji uključuje muzej, centar za posetioce, kao i medicinski i sportski centar koji imaju direktan pristup poslovnom delu objekta.

Kako bi se osiguralo efikasno funkcionisanje objekta, zgrada je podeljena u dve zone gde je jedna za javnost, a druga za zaposlene.

Zelenilo i prostranstvo

Veliki otvoreni centralni prostor je ispunjen zelenilom i prirodnom svetlošću, tako da se ovaj prostor može koristiti tokom cele godine kao zatvoreni park.

Kompleks će u ponudi imati i multimedijalnu i multifinkcionalnu zonu u kojoj će se moći organizovati raznovrsne konferencije i forumi.

Konkurs je bio organizovan u aprilu 2019. godine, a avgustu je Nikken Sekkei progralešn za pobednika. Plan je da se ova Sberbank zgrada završi do 2023. godine.

Pogled na Moscow City:

Presek:

Podužni presek kroz objekat

 

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *