Stepenište u restoranu Nowhere ne služi samo za kretanje između različitih zona, već one imaju i funkciju stolova, sedišta i barskih površina.

Inspirisani radom holandskog umetnika Morisa Eshera koji je bio poznat po svojim predstavama paradoksalnih i nemogućih prizora, arhitekte firme Stu/D/O osmislile su enterijer restorana koji je krajnje neobičan. Centralna tačka u prostoru su betonska stepeništa koja se protežu kroz čitav restoran i koja imaju višestruku namenu. Naime, podesti i stepenišni kraci ne služe samo za kretanje između različitih zona restorana, već oni imaju i funkciju stolova, sedišta i barskih površina.

Preko petlje stepeništa, prolazeći pored gostiju i serviranih tanjira gost može izaći na krov zgrade.

Restoran Nowhere smešten je na poslednjem spratu jedne zgrade u Bangkoku, a s obzirom na to da je otvoren tokom čitavog dana i noći, kroz dugi svetlarnik na plafonu može se gledati tajlandsko nebo, piše Contemporist. Preko ove petlje stepeništa, prolazeći pored gostiju i serviranih tanjira, što nismo sigurni koliko je praktično rešenje, gost može izaći na krov zgrade.

Glavni projektant je izjavio da su „pokušali da reinterpretiraju ideju “nigde (nowhere)” koja se odnosi na presek stvarnosti i nadrealizma, kroz korišćenje jednog arhitektonskog elementa, odnosno stepeništa.“

Relativnost prostora

Tradicionalno stepenište se koristi za povezivanje različito nivelisanih prostora. Međutim, u ovom restoranu one su dobile novo tumačenje, pa samim tim i funkciju, pa umesto da vode negde one dovode do “nigde (nowhere)”. Ovakav princip primenio je i Moris Esher u svom delu “Relativnost”.

Čitava petlja stepeništa proteže se kroz ceo restoran, obavljajući različite funkcije, da bi poslednji krak vodio ka nebu, simbolično naglašavajući poruku koncepta Idite negde.

Mreža stepeništa:

Foto: Stu/D/O

Kad ste već ovde…