Festival kulture prostora održaće se Eđšegu od 21. do 23. septembra
Dešavanja

Festival kulture prostora u Novom Sadu od 21. do 23. septembra

Kaleidoskop se ove nedelje okreće arhitekturi, pa će Novosađani i svi gosti, pored izložbe savremene slovenačke arhitekture, moći da vide projekte iz konkursa Nova mesta, najbolja rešenja gradskih trgova, a moći će da zavire i iza zatvorenih kapija starih kuća u Almaškom kraju.

U prostoru nedavno otvorene kulturne stanice Eđšeg, od 21. do 23. septembra održaće se Festival kulture prostora u organizaciji Društva arhitekata Novog Sada, koji će obuhvatiti niz izložbi, diskusija, dijaloga između arhitekata i građana, radionice i prezentacije, piše 021.

Kakva je savremena arhitektonska praksa u regionu, Novosađani će imati priliku da vide u okviru izložbe slovenačke savremene arhitekture tokom prvog dana Festivala.

Drugi dan biće posvećen izložbi „Nova mesta„, prema istoimenom projektu Fondacije „Novi Sad 2021„, u sklopu kojeg, kroz nekoliko nivoa uključivanja, građani učestvuju u kreiranju novih prostora u Novom Sadu. Ova izložba predstaviće konkretna rešenja pristigla na Urbanističko-arhitektonski konkurs za uređenje malih javnih prostora iz kojeg su proistekla rešenja kao što su trg u Begeču oivičen knjigama, dnevna soba na raskrnici u Novom Sadu ili trg u Ledincima koji imitira kamenolom.

Projekat „Nova mesta“ svojevrsni je dokaz da je kultura prostora zaživela u Novom Sadu. Svedoci smo uređenja Podgrađa Petrovaradinske tvrđave koje se dešava nakon 300 godina, paralelno se, nakon 200 godina, objekat od značaja za industrijsko nasleđe grada – Svilara preuređuje u novu kulturnu stanicu, prvi put Novi Sad dobija gradsku koncertnu dvoranu, a posle 100 godina Muzička škola dobija stalno prebivalište.

Gradski trgovi i Almaški kraj

Dodatno, Trg slobode, nakon 70 godina, dobija novi izgled. Upravo ovo će biti tema trećeg dana Festivala kulture prostora koji će kroz izložbu „Centralni gradski trgovi“ predstaviti radove pristigle na konkurs za uređenje centralnog gradskog jezgra, dok će, paralelno biti organizovane i diskusije sa arhitektama i građanima da bi se zajednički, uz uvažavanje sugestija građana, pronašla najbolja rešenja.

Prostori će 22. septembra takođe biti u fokusu, ali na jedan drugačiji način. U okviru događaja „Otkrivamo Almaška dvorišta„, Novosađani će imati priliku da zavire iza zatvorenih kapija starih kuća u Almaškom kraju, da se pokrene priča nasleđa starog jezgra Novog Sada, te da se ova dvorišta ispune kulturnim i umetničkim sadržajima kao jedinstvena prilika da građani vide ove specifične mikro ambijente.

Program Kaleidoskopa i za najmlađe

Pored tema posvećenih kulturi prostora, ovih dana Kaleidoskop će predstaviti zanimljive programe. „Allstars Riso“ je izložba grafičkih radova „zvezda“ dizajna i ilustracije koja se u petak 21. septembra održava u KC Lab povodom 10 godina od osnivanja PDP konferencije kreativnih medija, a najmlađi Novosađani se pozivaju 23. septembra na premijeru opere za decu „Čarobna frula“ od 11 sati u kulturnoj stanici Eđšeg.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *