Samo fali Bilbo Bagins, zar ne? Foto: Jim Costigan
Građevinarstvo

Građevinac šest godina gradio kuću u stilu Gospodara prstenova

Izgleda da su Hobiti živeli u energetski efikasnim domovima…

Njujorčanin Džim Kostinjana sagradio je za svoju porodicu kuću sličnu onoj u kojoj žive Hobiti -simpatičan narod niskog rasta iz Gospodara prstenova. Ipak, on nije prvi koji se odlučio da napravi takvu kuću jer širom sveta postoje brojni primeri u kojima su vatreni ljubitelji ovog epskog fantastičnog romana, kasnije i filmske trilogije, oprobali nešto slično. Međutim Džim, koji je po profesiji nadzor građevinskih radova, otišao je korak dalje.

On je zajedno sa svojom porodicom sagradio neobičnu kuću zakrivljene forme koja je potpuno energetski nezavisna, a zbog bujnog zelenog krova na ovom građevinskom poduhvatu pozavideo bi mu sigurno i sam Bilbo Bagins.

Integrisani su ekološki efikasni sistema koji obezbeđuju dobru toplotnu izolaciju kao i ventilaciju kuće.

Džim koji je zanat ispekao na neboderima na Menhetnu, pokrenuo je potpuno drugačiji projekat na svom imanju i izgradio šarmantan objekat nazvan Hobbit Hollow.

“Mislim da je to najslađa kuća koju sam ikada video. Arhitektonski gledano, ta kuća iz filma Gospodar prstenova zaista je dobro izvedena i zaista je originalna. Zakrivljenost i sve ostalo u vezi nje je jedinstveno.”, rekao je Džim za Inhabitat.

Krov prekriven bujnom vegetacijom

Projekat ambicioznog graditelja nije podrazumevao samo izgradnju Hobit kuće, već i objekta koji je održiv. Od samog početka projekta radilo se na integrisanju ekološki efikasnih sistema koji obezbeđuju dobru toplotnu izolaciju kao i ventilaciju kuće površine 140 kvadrata.

Okućnica, kao i kod svih Hobit kuća, prekrivena je bujnom vegetacijom, dok je prednja fasada obložena prirodnim kamenom.

Standardi pasivne gradnje ne dozvoljavaju kružna ulazna vrata. Zato je oko pravougaonog otvora napravljen kružni crveni okvir.

Osim savladavanja neobičnog konstruktivnog sklopa kuće, Džim je morao da se izbori i sa standardima za izgradnju pasivne kuće. Pa je tako problem nastao prilikom postavljanja simboličnih kružnih ulaznih vrata jer prema standardima ona ne mogu biti takva. Džim je ovo rešio tako što je oko pravougaonog standardnog otvora napravio kružni crveni okvir, tako da se vizuelni efekat ulaza nije mnogo promenio.

Unutrašnjost kuće, zbog visokog svodnog plafona, deluje prostrano, a dobro pozicionirani otvori puštaju znatnu količinu prirodnog svetla u unutrašnjost čitave kuće.

Kuća Hobbit Hollow smeštena je na imanju površine 1,7 hektara koje je bogato zelenilom, a zvuk vode sa obližnjeg potoka, koji vodi do jezera i vodopada, stvara idilično okruženje za porodicu i sve posetioce.

Samo fali Bilbo Bagins, zar ne?

Foto: Jim Costigan

Kad ste već tu…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *