Rasveta

Ove keramičke lampe vajaju se na malo drugačiji način

Visilica Pelo pravi se iz jednog komada ekstrudirane gline pomoću 3D štampača.

Australijski dizajner Tom Feredej i umetnica Suzan Čen primenili su inovativnu metodu izrade keramičkih visilica čija izrada po jednom komadu traje dva i po sata. Lampe se izrađuju pomoću 3D štampača, koji je Čen razvila tokom master studija istražujući mogućnosti štampanja keramičkih elemenata. Istraživanja je primenila na ovom lampi Pelo čiji dizajn potpisuje Tom.

Za štampanje svakog komada potrebno je odvojiti oko dva i po sata, dok sušenje traje i do deset dana.

 

Viseća lampa Pelo je konusnog oblika, s blago izraženim bregovima nastalim slaganjem valjkastih slojeva gline jednog preko drugog u procesu 3D štampanja. To je zapravo jedna kontinualna glinena nit koja formira abažur ove visilice.

Elegantna završnica

„Fasciniralo me je kako ova lampa deluje prirodno i elegantno a to duguje njenoj površini koju je veoma teško napraviti tradicionalnim keramičkim postupcima izrade.“, rekao je Tom Feredej.

Tom je bio zadužen za dizajn rasvete, uključujući modelovanje, izradu komponenata i montažu, dok je Čen nadgledala razvoj, pazeći da lampa na kraju može uspešno da prođe kroz proces 3D štampanja, piše Dezeen.

Dug put do konačnog modela

Dizajnerski dvojac testirao je niz prototipova na putu ka konačnom modelu viseće lampe Pelo. Oni su ispitivali kako da tokom procesa ne dođe do lomljenja keramike, kao i kako da postignu da materijal tokom celog svog veka ostane iste nijanse i konzistencije. Za test su koristili različite materijale: od gline do porcelana.

„Bilo je neverovatno videti varijacije i reakcije svakog materijala pojedinačno. Eksperimentisali smo s prozirnošću, deformacijom i bojom.“, istakao je dizajner.

Pogledajte kako nastaje ova lampa:

Za štampanje svakog komada potrebno je odvojiti oko dva i po sata, dok sušenje traje i do deset dana. Tek onda ova zanimljiva rasveta može da ide na montažu.

Foto: Fiona Susanto

Kada ste već ovde, pogledajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *