Spa se nalazi nalazi se u planinskom gradu Tepoztlan, na oko 50 kilometara od Meksiko Sitija; Foto: Jaime Navarro
Svetski projekti

Spa centar u meksičkoj džungli stopljen sa pejzažom

Konusna struktura sa ravnim zelenim krovom iznutra je obložena vulkanskim kamenjem, a u njoj su smešteni teretana, studio za masažu, sauna i hladni bazen.

Meksička firma Soler Orozco Arquitectos i arhitekta Havijer Sančez projektovali su spa centar koji je oblikovan kao krnji konus i koji dobija dramatično osvetljenje u unutrašnjosti preko krovnih prozora.

Ovaj veoma neobičan objekat, koji je zapravo osmišljen kao čitava kuća, nalazi se u planinskom gradu Tepoztlan, na oko 50 kilometara od Meksiko Sitija.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Spa projektovan za strastvenog sportistu nalazi se u planinskom gradu Tepoztlan u Meksiku; Foto: Jaime Navarro

Vulkanski kamen u unutrašnjosti

„Tepoztlan uživa izvesnu mističnost zbog svoje pre-hispanske prošlosti i svoje poznate kreativne i lekovite energije. Klijent na ovom projektu, strastveni sportista, želeo je kuću koja će biti ugrađena u ovo okruženje kao prostor posvećen poboljšanju fizičkog i emocionalnog blagostanja ljudi“ – objasnile su arhitekte za Dezeen.

Objekat je završen 2021. godine i sadrži niz velnes prostora unutar strukture u obliku konusa koja je iznutra obložena vulkanskim kamenjem. Tu je uključen prostor teretane, studio za masažu, sauna i hladni bazen.

U spoljašnjosti, masu građevine čini kamena humka na čijem vrhu je organizovana zelena platforma. Ovaj prostor je zapravo terasa koju arhitekte opisuju kao „oblik bez granica koji se ne može shvatiti kao celina“.

Masu građevine čini kamena humka na čijem vrhu je organizovana zelena platforma; Foto: Jaime Navarro

Kružna osnova ima radijalne prostore oko centralne zone ostavljene da postoji gotovo kao praznina.

Korisnici prostora u objekat ulaze odozgo kroz otvor koji seče formu, te ih stepenište nalik tunelu vodi u unutrašnjost, odnosno do centralnog prostora osvetljenog svetlarnikom.

„Kružna osnova ima radijalne prostore oko centralne zone ostavljene da postoji gotovo kao praznina, osvetljena odozgo kružnim krovnim otvorom koji u unutrašnjost propušta i sunčevu svetlost i vodu“ – dodali su meksički arhitekti.

Kružni krovni otvor u unutrašnjost propušta i sunčevu svetlost i vodu; Foto: Jaime Navarro

Filtriranje kišnice u podzemne cisterne

„Ovaj krovni prozor zauzima centar zelene krovne terase prečnika 20 metara koja funkcioniše kao impluvijum za skupljanje kišnice, koja se zatim filtrira u podzemne cisterne“ – objasnile su arhitekte.

Van kružnog hodnika koji okružuje centralnu komoru nalaze se prostorije u kojima su smeštene zone za masažu, saunu i toalete, dok je teretana u prizemlju povezana sa terasom.

Krovna terasa funkcioniše i kao impluvijum za skupljanje kišnice; Foto: Jaime Navarro

Veći deo enterijera je osvetljen zidnim svećnjacima, dajući prostoru intimnu, podzemnu atmosferu.

Unutrašnjost objekta je završena korišćenjem prirodnih završnih obrada, uključujući podove od opeke, zidove od gipsa i drvene elemente na vratima i nameštaju. Veći deo enterijera je osvetljen zidnim svećnjacima, dajući prostoru intimnu, podzemnu atmosferu.

Arhitekte ističu da je vodeći princip dizajna bio da je spa morao da se uklopi u lokaciju bez uticaja na pejzaž, i da, pored toga, arhitektura bude što manje vidljiva.

Predviđeno je da sadržaj na krovu bude savršen prostor za kontemplaciju, mesto gde gosti mogu da uživaju u zoru, sumrak, ali i noću uz otvorenu vatru ili u hidromasažnoj kadi.

Unutrašnjost objekta je završena korišćenjem prirodnih završnih obrada; Foto: Jaime Navarro

Grafički prilog

Foto-galerija

Spa se nalazi nalazi se u planinskom gradu Tepoztlan, na oko 50 kilometara od Meksiko Sitija; Foto: Jaime Navarro
Spa se nalazi nalazi se u planinskom gradu Tepoztlan, na oko 50 kilometara od Meksiko Sitija; Foto: Jaime Navarro

Fotografije: Jaime Navarro

Izabrali smo za vas…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *