Kulturni centar Site Verrier u francuskom gradiću Majzentalu; Foto: © Iwan Baan
Svetski projekti

Ovaj talasasti betonski krov inspirisan je procesom proizvodnje stakla

Valovita betonska površina na prostoru stare francuske fabrike stakla izlivena je na licu mesta a istovremeno formira i uokviruje javni trg.

Njujorška arhitektonska firma SO-IL i studio FREAKS iz Pariza nedavno su sproveli realizaciju kulturnog centra Site Verrier u Majzentalu, gradiću u severoistočnoj Francuskoj.

Projekat finansiran iz javnih sredstava zapravo predstavlja renoviranje i proširenje istorijske fabrike stakla – koja datira još iz 18.veka, skrivene među pejzažima sa razglednica parka prirode Severni Vogezi.

Izabrali smo za vas…

Projekat predstavlja renoviranje i proširenje istorijske fabrike stakla; Foto: © Jean-Claude Kanny

Savremeni identitet za industrijsko nasleđe

U postojećem objektu smeštene su tri nezavisne institucije. Muzej stakla (Musée du Verre et du Cristal) stoji kao živo sećanje na bogatu istoriju proizvodnje stakla na tom mestu, piše DesignBoom.

CIAV (Centre International d’Art Verrier) predstavlja međunarodni umetnički centar za staklo, gde se tradicionalno zanatsko umeće susreće sa savremenim praksama.

Cadhame (Halle Verriere) je pak multidisciplinarni kulturni prostor u kojem se održavaju umetničke instalacije, događaji i koncerti.

Sprovedena intervencija objedinjuje ova tri programa, kako bi se definisao savremeni identitet koji slavi svoje industrijsko nasleđe.

U postojećem objektu smeštene su tri nezavisne institucije; Ilustracija: SO-IL

Talasasta betonska površina funkcioniše ujedno i kao krov i plafon, ali i kao zid.

Tim arhitekata je Site Verrier oblikovao kao strukturu sa talasastom betonskom površinom, koja je izlivena na licu mesta, podsećajući na proces proizvodnje stakla dok istovremeno ujedinjuje prostore ispod svoje površine.

Ova površina funkcioniše ujedno i kao krov i plafon, ali i kao zid, ujedinjujući prostore tri različite institucije, a istovremeno formira i uokviruje javni trg.

Sekundarni programi su pažljivo organizovani iznad i ispod ove površine, uključujući kancelarijski prostor, radionice, kafić i restoran.

Novoprojektovana površina formira i uokviruje javni trg; Foto: © Jean-Claude Kanny

Od pozorišta do koncertne dvorane

Projektom su proširene i funkcije postojećih zgrada. Fabrička hala je otvorena preko nove ulazne zone i uspostavljena je aktivnost u do sada nekorišćenom podzemnom nivou.

Pozorište sa 500 sedišta sada se može rekonfigurisati i kao prostor sa 700 mesta za stajanje, ili se čak potpuno otvoriti kao koncertna dvorana za 3.000 ljudi.

Ovaj novi javni gradski prostor podiže svest građana o ovom istorijskom mestu, dok istovremeno nudi veoma fleksibilno mesto za organizovanje pozorišnih predstava na otvorenom, koncerata ili raznih sezonskih događaja.

Teatarski prostor otvaranjem se može rekonfigurisati u dvoranu za 3.000 ljudi; Foto: © David Foessel

Grafički prilog

Foto-galerija

Foto: © Jean-Claude Kanny
Foto: © Jean-Claude Kanny

Faktografija

  • naziv objekta: Site Verrier
  • mesto: Majzental, Francuska
  • investitor: javna gradska sredstva, grad Majzental, Francuska
  • autori projekta: SO-IL
  • saradnici na projektu: FREAKS, PILA i LFA
  • fotografije: Iwan Baan, David Foessel, Laurian Ghinitoiu i Jean-Claude Kanny

Izabrali smo za vas…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *