Svetski projekti

Zahin muzej podignut na samom vrhu Alpa

Nedaleko od poznatog skijališta Kronplatz u Tirolu, otvoren je muzej po narudžbini poznatog planinara Reinhold Messnera.

Muzej po projektu Zahe Hadid, nalazi se na samom vrhu planine s galerijama delimično ukopanim pod zemlju i platformom koja lebdi nad dolinom i pruža neverovatan pogled na okolinu. Messner Mountain Museum Corones je šesti, a ujedno i poslednji, u nizu muzeja koji je izgrađen po narudžbini alpiniste i svaki od njih smešten je na vrhu planine.

Messner Mountain Museum 01

Reinhold Messner prvi je planinar koji je uspeo da se popne na svih četrnaest planina, čija je visina iznad 8.000 metara nadmorske visine, kao i da dođe do vrha Mont Everesta bez dodatnog kiseonika.

Messner Mountain Museum 02

Messner Mountain Museum Corones smešten je na 2.275 metara nadmorske visine u srcu popularnog Kronplatz skijališta, koje se nalazi u južnom Tirolu u Italiji. U ovom muzeju, kao i u ostalih pet, izlagaće se predmeti, slike i oprema, koji opisuju život Reinhold Messnera kao planinara.

Messner Mountain Museum 03

Objekat je urađen od livenog betona s debljinom zidova od 40 do 50 centimetara i krovom debljine 70 centimetara.

Messner Mountain Museum 04

Dva otvora muzeja kadriraju poglede na planine Peitlerkofel i Heiligkreuzkofel, dok se treći pogled prema niziji Ortler dobija izlaskom na konzolni balkon koji izlazi iz gabarita dužinom od šest metara.

Messner Mountain Museum 05

Unutrašnjost muzeja organizovana je na tri nivoa koji su povezani stepeništem, koje arhitekte iz tima Zahe Hadid opisuju kao „vodopad u planinskom potoku“.

Messner Mountain Museum 06

Dizajn za Messner Mountain Museum Corones, Zaha Hadid predstavila je 2013. godine, a muzej je otvoren za javnost prošle nedelje.

Foto: Wist Haler, inexhibit.com, Werner Huthmacher

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *