Foto: Red Sea Global
Svetski projekti

Saudijci grade odmaralište sastavljeno od prefabrikovanih futurističkih vila

Strukture od po 120 tona proizvedene su van lokacije i transportovane morskim putem, a zatim pažljivo instalirane kako se ne bi uticalo na delikatno okruženje.

Saudijski investitor Red Sea Global objavio je nedavno snimke koji prikazuju napredak izgradnje luksuznog odmarališta na Crvenom moru na kojima se može videti formiranje kako vila nad vodom, tako i onih u unutrašnjosti ostrva Šejbarah, a koje je arhitektonski oblikovao studio Killa Design.

Kao deo razvoja pod nazivom The Red Sea Project, koji podrazumeva izgradnju 16 luksuznih i hiperluksuznih hotela, marina i međunarodnog aerodroma, vile iznad površine vode svojim reflektujućim fasadama dopunjuju horizont, dok strukture na kopnu crpe inspiraciju iz peščanih dina.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Planirani izgled ostrva Šejbarah; Vizuelizacija: Red Sea Global

Instalirano već 26 vila

„Sada smo na samom vrhuncu izgradnje, već smo instalirali 26 vila. Videti projekat kao što je Šejbarah, ovde u Saudijskoj Arabiji je nešto na šta bi trebalo biti ponosan. Izuzetno sam uzbuđen što vidim kako se projekat realizuje“, rekao je za  DesignBoom Ahmed Alredni, viši stručnjak za projekte u Red Sea Global.

Iz tima ove saudijske kompanije opisuju projekat na ostrvu Šejbarah kao „nešto što nikad ranije nije bilo izgrađeno“. Oni su na projektu angažovali firmu Killa Design iz Dubaija, na čijem čelu je arhitekta Shaun Killa, kako bi razvili smeštajne jedinice za predeo koji smatraju jednim od svojih najambicioznijih ostrva.

Instaliranje jedne od vila nad vodom; Foto: Red Sea Global

Dizajn je inspirisan prirodnim okruženjem ostrva, posebno koralima, što je dovelo do kružne forme vila.

Vile su oblikovane kao futurističke čelične sfere koje kao da lebde iznad površine vode, reflektujući more, nebo i greben ispod sebe.

Dizajn je inspirisan prirodnim okruženjem ostrva, posebno koralima, što je dovelo do kružne forme vila. Ovaj kružni motiv služi kao simbol jedinstva, integracije i celovitosti.

Težina svake vile je 120 tona; Foto: Red Sea Global

Promišljeno oblikovanje za osećaj privatnosti

Sa druge strane, vile koje su smeštene u unutrašnjosti ostrva dizajnirane su tako da podsećaju na široke pustinjske peščane dine, promišljeno oblikovane na način da gostima pruže osećaj privatnosti.

„Ove vile su odličan primer kako Red Sea Global poboljšava i čuva životnu sredinu“, rekao je u videu Ahmad Ismail, izvršni direktor Red Sea Global.

Vile se instaliraju bez izazivanja bilo kakvog poremećaja u okruženju i uticaja na delikatnu prirodu ove sredine.

Ismail je objasnio kako su sferične strukture proizvedene van lokacije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, te su transportovane iz fabrike preko nosača morem, a zatim pažljivo istovarane na montažnu ploču.

Kako su dodali iz tima, ovakav pristup obezbeđuje da se vile instaliraju bez izazivanja bilo kakvog poremećaja u okruženju i uticaja na delikatnu prirodu ove sredine.

S obzirom na to da je težina svake jedinice 120 tona, svaki korak zahteva veliku pažnju i preciznost kako bi se osigurala bezbednost i strukture i okruženja.

Foto-galerija

Foto: Red Sea Global
Foto: Red Sea Global
Foto: Red Sea Global
Foto: Red Sea Global
Foto: Red Sea Global
Foto: Red Sea Global
Foto: Red Sea Global
Foto: Red Sea Global
Foto: Red Sea Global
Foto: Red Sea Global
Foto: Red Sea Global
Foto: Red Sea Global
Faktografija
naziv objekta:

Sheybarah Island

mesto:

Saudijska Arabija, Crveno more

investitor:

Red Sea Global 

autor:

Killa Design

fotografija i vizuelizacija:

Red Sea Global 

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *