Primećujete razliku? Krenimo redom!
Softver

Pogledajte kako Fotošopom možete začiniti vaše CAD crteže

Vaši tehnički crteži mogu izgledati dosta stilizovanije i privlačnije za klijente uz pomoć par caka u popularnom programu za obradu fotografija.

Ukoliko se bavite arhitekturom ili građevinom, CAD crteži su sigurno deo vaše svakodnevice. Bilo da pravite prezentaciju za klijenta, ili želite da na najbolji način predstavite vašu ideju žiriju nekog konkursa, lepo prezentovani radovi sigurno će biti primljeni blagonaklono. Zato pogledajte kako da kroz samo nekoliko koraka vaše osnove napravljene u AutoCAD-u učinite boljim i to korišćenjem Fotošopa.

1. Strukturiranje vašeg crteža u AutoCAD-u

Sigurno ćete se složiti da je prava umetnost napraviti da crtež bez boja i tekstura izgleda atraktivno. Prvi korak u postizanju ovog cilja je strukturiranje crteža u Auto CAD-u kako bi kasniji rad u Fotošopu bio efikasniji.

 • Potrebno je razdvojiti crtež na različite lejere kako bi se kasnije pojedinačni segmenti mogli eksportovati na zasebne PDF fajlove.
 • Poželjno je da koristite pune šrafure za ispunu pojedinačnih elemenata i razdvojite ih na grupe:
 1. Betonski zidovi
 2. pregradni zidovi
 3. Stepeništa
 4. Sobe
 5. Hodnici
 6. Pozadina
 7. Ili bilo koji drugi element koji biste kasnije želeli da prikažete kao deo kompozicije
 • Kreirajte layout prozor za svaki pojedinačni element koji želite da zasebno eksportujete.

Pazite da zadate istu razmeru za svaki element. Uokvirite samo lejer koji želite da eksportujete, a ostale zamrznite. Koristeći funkciju Publish u Auto CAD-u jednostavno možete izvesti sve prozore u formi PDF-a u samo jednom koraku. Veličina vaših postavljenih layout prozora biće veličina vašeg kasnijeg Fotošop dokumenta.

2. Eksportovanje DWG crteža u PDF fajl

Razdelili ste crtež u AutoCAD-u po lejerima kako je objašnjeno iznad? Sada pređite na sledeći korak:

 • Eksportujte DWG crtež u više PDF fajlova.

Ovo je neophodno uraditi da biste strukturirali PSD fajl kako bi mogli da izvršite renderovanje. Da biste ovo postigli potrebno je da izvezete sve pojedinačne lejere DWG crteža, zamrzavanjem svih ostalih osim onog koji se eksportuje.

 • Otvorite vaš PDF fajl u Photoshopa sa 200dpi.

Kada otvorite izvezene PDF fajlove, sačekaće vas pop-up ekran koji vas pita u koliko DPI želite da bude vaš fajl. Izbor od 200dpi je dovoljan da štampa bude kvalitetna a da fajl ne bude preveliki. Ukoliko je vaš računar veoma moćan, možete izabrati i 300dpi.

 • Složite sve PDF fajlove u jedan PSD fajl

Pošto su svi fajlovi istih veličina jednostavno se mogu duplirati svi lejeri u jedan master fajl tako što ćete desnim klikom miša označiti lejer na koji želite da sakupite sve elemente. Kada to završite, potrebno je da tu datoteku sačuvate u PSD fajl i zatvorite sve ostale.

3. Renderovanje vaše osnove u Fotošopu

Sada stiže najzabavniji deo posla – oživljavanje crteža!

 • Dodavanje tekstura i boja

Naravno, postoji mnogo načina za dodavanje tekstura i boja u Fotošopu. Ipak, postoji način da to uradite na veoma brz način koristeći se prethodnim pripremama. S obzirom na to da imate razdvojene sve elemente poput zidova, stepeništa i slično, možete jednostavno otići na svoju paletu lejera da kliknite dva puta na željeni lejer i tada će vam se pojaviti sledeći prozor:

Kako biste stvorili suptilan i apstraktan prikaz osnove možete koristiti concrete pattern i postaviti ga na vaš lejer. Ako želite da vršite izbor u širokom rasponu tekstura pretragu obavite na na cgtextures.com i tamo ćete dobiti sve što vam je potrebno. Za crveni izgled prikaza možete koristiti color overlay i u opciji blend mode izaverite „multiply“ za intezitet postavite za kancelarije 30%, hodnike 10% ukoliko želite isti prikaz kao na uzorku. Ukoliko želite ovakav izgled, vaše boje i lejere postavite na ovaj način:

 1. Lines Layer Layer Setting:Multiply, 75% Opacity
 2. Text Layer Layer Setting:Multiply, 75% Opacity
 3. Furniture Filling LayerLayer Effect > Color overlay: White, RGB 255/255/255
 4. Concrete Wall Filling LayerLayer Effect > Color overlay: Black, RGB 0/0/0, 70% Opacity
 5. Dry Wall Filling LayerLayer Effect > Color overlay: Black, RGB 0/0/0, 50% Opacity
 6. Balustrade Filling LayerLayer Effect > Color overlay: White, RGB 255/255/255
 7. Stair Case Filling LayerLayer Effect > Color overlay: Red, RGB 255/0/0, 30% Opacity Layer Effect > Pattern overlay: Concrete Pattern
 8. Room Filling LayerLayer Effect > Color overlay: Red, RGB 255/0/0, 30% Opacity Layer Effect > Pattern overlay: Concrete Pattern
 9. Corridor Filling LayerLayer Effect > Color overlay: Red, RGB 255/0/0, 10% Opacity Layer Effect > Pattern overlay: Concrete Pattern
 10. Background Filling LayerJust a white filling
 • Kreiranje senki na podu

Kako bi osnova izgledala još plastičnije i realnije potrebne su i senke. Senke su dobre kako bi se predstavila visina i dubina prostora. Senke možete napraviti u AutoCAD-u, eksportovati ih kao dodatni lejer, prekriti crnom bojom i postaviti intezitet na između 15 i 25%. Naravno, ovo možete uraditi i u Photoshopu korišćenjem kombinacije alata marquee tool i paint bucket.

 • Odaberite željeni grafički stil

Kada ste završili sa svim prethodnim koracima, kreirali ste PSD datoteku sa kojom se dalje možete jednostavno igrati. Možete menjati efekte i boje i tako dobiti različite stilove.

Igrajte se!

Iako deluje komplikovano, ova procedura je zapravo dosta jednostavna i potrebna su samo osnovna znanja u AutoCAD-u i Fotošopu. Priznaćete, krajnji rezultat je zaista dobar i vredi se potruditi da se savlada ova tehnika koja će vas izdvojiti od konkurencije. Naravno, slobodno se igrajte i kreirajte stilove po kojima ćete biti prepoznatljivi! 

Izvor, foto: RenderPlan

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *