Foto: Tim Fu
Softver

Od zgužvanog papira do Gerijevog stila: Evo šta sve može nova AI alatka za arhitekte

Za razliku od programa poput Midjourney ili DALL-E, platforma LookX je specijalno dizajnirana za arhitektonsku industriju.

Dizajner Tim Fu isprobao je alat za veštačku inteligenciju LookX, koji je programiran za rad na arhitekturi. Zahvaljujući AI, ovaj kreativac sa sedištem u Londonu je od zgužvanog papira stvorio modele objekata koji evociraju dizajn arhitekata Frenka Gerija i Zahe Hadid.

Lansirana krajem juna, platforma LookX je alatka za sadržaj generisan veštačkom inteligencijom (AIGC), a koja je posebno dizajnirana za „zaljubljenike u arhitekturu“. Obučena je na arhitektonskoj bazi podataka pod nazivom ArchiNet što znači da je veoma načitan po pitanju svetskih projekata.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Program je, kako navode njegovi tvorci, dizajniran za „zaljubljnike u arhitekturu“; Foto: Tim Fu

Zgužvana braon papirna kesa

„Zbog toga što je posebno obučen za arhitektonske modele, LookX ima mnogo više mogućnosti u kreiranju gotovih rezultata i razrešene geometrije, za razliku od onoga što biste obično dobili od Midjourneyja, DALL-E-ja ili Stable Diffusiona“ – objašnjava dizajner.

Fu je koristio LookX kako bi dizajnirao zgrade koristeći vizuelnu podlogu od zgužvanog papira, što se oslanja na ideju zgužvane zgrade Frenka Gerija u Sidneju.

„Želeo sam da pokažem kako AI može protumačiti proizvoljnost unosa i da proizvede veoma prefinjene rezultate, pokazujući na taj način kako oštar kontrast između hirovitosti i namere može da igra ulogu u dizajnu“ – rekao je Fu za Dezeen.

Papir 1: Foto: Tim Fu
Papir 1: Foto: Tim Fu
Papir 2: Foto: Tim Fu
Papir 2: Foto: Tim Fu

Napravio ove slike samo na osnovu unosa slike, odnosno fotografija zgužvanih papira.

Tim Fu, koji se intenzivno bavi AI i radi na istraživačkoj saradnji sa LookX-om, kreirao je dizajn koji je ličio na Gerijevej stil, kao i na stilove arhitektonskih firmi poput Zaha Hadid Architects, SANAA, OMA ili Kalatrave.

Dizajni su napravljeni korišćenjem LookX-ovog fleksibilnog Explore Modea, koji omogućava korisnicima da biraju osnove i stilske modele, postavljaju slike, unose ključne reči i podešavaju kontrolne parametre.

„Napravio sam ove slike samo na osnovu unosa slike, odnosno fotografija zgužvanih papira“ – rekao je Fu.

Model 1; Foto: Tim Fu
Model 1; Foto: Tim Fu
Model 2; Foto: Tim Fu
Model 2; Foto: Tim Fu

Midjourney za arhitekte

LookX ima tri osnovna modela: Inspiration Generator, Model Training i Sharing Community. Korisnici su u mogućnosti da treniraju sopstvene AI modele, a zatim da ih dele na platformi.

„Bio sam potpuno opčinjen potencijalom koji ovaj program ima, jer nam je zaista bila potrebna Midjourney verzija za arhitektonsku industriju.“

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *