Konverzija manastira Convento do Beato u Portugaliji (RISCO); Foto: Carolina Delgado
Softver

Ovaj alat procenjuje da li je rekonstrukcija odgovornija od pravljenja novog objekta

Besplatni digitalni alat nazvan CARE pruža mogućnost kvantifikovanja vrednosti ponovne upotrebe objekta u odnosu na izgradnju potpuno nove konstrukcije.

Obnova i ponovna upotreba objekata su jedne od glavnih arhitektonske tema poslednjih godina, što pokazuje da profesija postaje sve više svesna svog uticaja na životnu sredinu i mogućnosti koje se otvaraju ponovnim korišćenjem onoga što je već izgrađeno.

Neprofitna organizacija Architecture 2030 nedavno je lansirala digitalni alat nazvan CARE (Carbon Avoided Retrofit Estimator), koji omogućava arhitektama, kao i vlasnicima objekata i zajednicama da kvantifikuju koristi u odnosu na ugljenik kada je u pitanju ponovna upotreba objekata.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Staro vs novo: Alat je lansirala neprofitna oorganizacija Architecture 2030; Foto: Architecture 2030

Procena emisija vezanih za materijal

Naime, unošenjem skupa informacija o projektu, kao što su energetski ciljevi i potencijalne intervencije na objektu, korisnici mogu brzo da procene koji stepen emisije emisije CO2 nastaje daljim korišćenjem zgrade, kao i kolike su emisije ugljenika vezane za upotrebljeni građevinski materijal.

Rekonstrukciaj se generalno smatra najodrživijim izborom, imajući u vidu manji ugljenični otisak u poređenju sa novim zgradama. Ovo se primarno odnosi na činjenicu da se pri renoviranju zadržavaju delovi zgrade koji izazivaju najveću emisiju ugljenika, poput temelja, konstruktivnih elemenata i omotača.

Obnovljena Providurova palača u Zadru; Foto: Bosnić+Dorotić

CARE uzima u obzir niz varijabli kao što su intervencije koje su potrebne, zatim klimatsku zonu, infrastrukturalnu mrežu i stanje postojeće zgrade.

Ipak, uprkos ovom intuitivnom zaključku, teško je doći do merljivih podataka i informacija. Tu nastupa alat CARE, koji rešava ovaj problem nudeći poređenje između ugljeničnog otiska ponovo korišćenih postojećih zgrada u odnosu na novu izgradnju.

Ova digitalna alatka uzima u obzir niz varijabli kao što su intervencije koje su potrebne, zatim klimatsku zonu, infrastrukturalnu mrežu i stanje postojeće zgrade. U procesu provere istražuju se tri scenarija: postojeće stanje zgrade, renovirana zgrada i nova gradnja.

Primer rada alata CARE

Procena pre procesa projektovanja

Dobijeni rezultati se mogu lako uporediti kako bi se pomoglo u procesu donošenja odluke i određivanju pristupa sa najnižom emisijom ukupnog ugljenika i vremenski okvir u kom se sve dešava.

CARE efikasno mogu da koriste i političari, investitori, zavodi za zaštitu spomenika, kao i svi oni uključeni u potencijalni projekat.

Dobijeni rezultati se mogu lako uporediti kako bi se pomoglo u procesu donošenja odluke i određivanju pristupa sa najnižom emisijom.

Aplikacija, koju su razvili stručnjaci za dizajn Leri Strejn iz Siegel and Strain Architects, Erin Mekdejd iz Architecture 2030 i Lori Feris iz Goody Clancy, može se besplatno preuzeti na zvaničnom sajtu CARE.

Registar lokacija trenutno nudi samo područje Sjedinjenih Američkih Država, ali će se, kako navode iz Architecture 2030, nove lokacije biti dodavane u narednim verzijama programa.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *