Softver

Saznajte gde vam je loša izolacija uz pomoć iPhonea

Jedna od najznačajnih inovacija, za građevinsku struku, predstavljenih na ovogodišnjem sajmu CES u Las Vegasu je FLIR-ov dodatak za Appleove pametne telefone.

Termovizijske kamere postale su neophodan alat svakog građevinca i arhitekte jer jedino s njima mogu da vide gde je loša izolacija i ustanove lokacije toplotnih mostova. Jedini problem je što te specijalizova kamere koštaju i preko 4.000 evra. Međutim, stvari će se promeniti jer renomirani proizvođač ovakvih kamera FLIR predstavio je zgodno rešenje za iPhone.

flir-one-iphone-1

Flir One je beskontaktni uređaj koji detektuje infrared energiju (toplotu) i konvertuje u električni signal koji se potom procesira kako bi se dobila termalna slika na ekranu vašeg telefona. Ti podaci se potom mogu koristiti i za temperaturna proračunavanja. Kamera osetljiva na toplotu može se koristiti u raznim situacijama: kako za one zabavne u kojima možete videti stvari nevidljive za oko ali i u profesionalne svrhe u cilju pronažanjena toplotnih gubitaka na zgradi.

flir-one-iphone-2

Termovizijskom kamerom Flir One može poslužiti kao odličan alat za vizuelizaciju energetskih gubitaka, detekciju loše izolacije, otkrivanje curenja vazduha, pronalaženje vlage i buđi u materijalima, otkrivanje toplotnih mostova, lokalizovanje curenja cevi i ravnih krovova, utvrđivanje ispravnosti podnog grejanja, otkrivanje električnih kvarova i druge primene.

flir-one-iphone-3

Dodatak za iPhone kači se na poleđinu telefona i pretvara ga u termovizijsku kameru. Uz hardverski dodatak isporučuje se i prateći softver koji prikulja podatke potrebne za proračun. Cena Flir One kamere iznosi 350 dolara.

Pogledajte i dodatak za Android s kojim pretvarate telefon u laserski merač.

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *