Novi objekti

Dunavska kapija: I Beograd dobija kule bliznakinje!

Na mestu sadašnjeg hotela „Jugoslavija“ trebalo bi da nikne stambeno-poslovni objekat „Dunavska kapija“. Hotel, tržni centar i stambeni objekti na 133 metara visine, pišu Novosti.

Rekonstrukcija nekada prestižnog beogradskog hotela „Jugoslavija“ počeće za tačno dve godine, a ekskluzivni hotelsko-poslovni kompleks, ako ne bude novih zastoja, prve goste dočekaće 2019. Vrednost celokupnne investicije je 277 miliona evra, a projekat obnove kompleksa na dunavskom keju otvoriće, kako kažu investitori, preko 15.000 radnih mesta.

Projekat hotela potpisuje Goran Vojvodić.

Dunavska-kapija

Ceo projekat je trenutno u fazi prikupljanja potrebnih dozvola. Gradski sekretarijat za urbanizam u petak je na razmatranje dobio koncept plana i projekat sređivanja nekada popularnog prestoničkog hotela. Kada se kompletira sva neohodna dokumentacija, novobeogradsko zdanje postaće deo jednog od najcenjenijih luksuznih hotelijerskih brendova na svetu „Kempinski“. Prema rečima Rajana Rajičića, direktora kompanije „Ril holding“, koja u ime grčkog investicionog fonda „Kjues investment“ upravlja rekonstrukcijom „Juge“, hotel će biti deo luksuznog stambeno-poslovnog obkjekta „Dunavska kapija“.

– Planirano je preuređenje prostora koji se prostire na pet hektara – rekao je za „Novosti“ Rajičić. – Sadašnja zgrada hotela biće, ukoliko nam bude dozvoljeno, srušena sve do betona, a na tom mestu nići će poslovni-stambeni objekat, koji će osim hotelskih kapaciteta, raspolagati i sa velikim, ekskluzivnim tržnim centrom, podzemnim parkingom na dva nivoa, ali i stambenim delom na 33 sprata.

Ukoliko planovi sa arhitektonskih skica pređu u građevinske poslove, Beograd će, svojim izgledom ličiti na svetske metropoloe, jer će nekadašnja „Juga“ dobiti dve kule (severnu i južnu), koje će se „dizati“ do 133 metara u visinu.

U jednoj od te dve kole biće uređen stambeni kompleks, u kome će se naći luksuzni stanovi na prodaju, koje, takođe, potpisuje brend „Kempinski“. Druga kula biće rezervisana za poslovne objekte, a u prizemlju zgrade biće smešteni ekskluzivni restorani. 

Ipak, bez obzira na sve ove izuzetno atraktivne planove, treba biti poslovično oprezan jer je sličnih najava bilo još od 2006. godine (tada je aktuelna bila varijanta sa samo jednom kulom na 33 sprata) kada je firma „Alpe Adria hoteli“ pazarila „Jugoslaviju“ za 31,3 miliona evra, kao i posle 2008. kada je u posao uskočio gigant poput „Kempinskog“.

Sobe ponovo primaju goste

Dok čeka potrebne dozvole za rekonstrukciju, hotel „Jugoslavija“ je deo svojih kapaciteta, ipak, ustupio na korišćenje. Tako su 44 sobe na trećem i četvrtom spratu renovirane i dva dana pre Nove godine „Juga“ je, posle skoro deceniju, primila goste. Prostorije koje se nalaze na prvom i drugom spratu zgrade u Bulevaru Nikole Tesle preuređene su u poslovne objekte i date u zakup.

Hotel sagrađen 1968. godine

Hotel „Jugoslavija“ sagrađen je 1968. i u to vreme je predstavaljao jedan od tri značajna planirana objekta na Novom Beogradu, pored zgrade CK KPJ i Predsedništva FNRJ.

Na osnovu projekta Lavoslava Horvata gradnja je počela još 1948. godine, u saradnji građevinskih preduzeća, ali i omladinskih radnih akcija. Zbog krize, izgradnja je bila prekinuta od 1949. do 1960. godine.

Sanacija objekta

Kako bi, po kompletiranju dokumentacije građevinari odmah prionuli na posao, u međuvremenu se radi na pripremi terena. – Završena je sanacija postojećih objekata, kompletno je urađena i izolacija zgrade – rekao nam je direktor kompanije „Ril holding“. – Građevina je protivpožarno obezbeđena, a zelene površine oko hotela su potpuno preuređene.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *