Softver

Bez komande UNDO: Pogledajte kako je AutoCAD izgledao pre više od 30 godina

Ovaj video vratiće vas u prošlost kada je ovaj popularni program za crtanje tek probijao svoj put ka uspehu.

Ove godine Autodesk slavi veliku godišnjicu programa AutoCAD koji će u decembru napuniti 35 godina. Ovo parče softvera postalo je u međuvremenu nezaobilazna alatka za kompjutersko crtanje koje je oteralo hamere i rapidografe u prošlost.

Međutim, ovaj program ranije nije izgledao ni blizu kao danas! Nije, na primer, imao komandu Undo bez koje danas niko ni ne može da zamisli bilo kakav rad na računaru.

Pogledajte kako je izgledao AutoCAD 2.18:

AutoCAD je pre 30 godina imao samo 90 komandi među kojima nisu bile ni Undo, niti panovanje ili zumovanje u realnom vremenu.

 

Koju ono vi verziju AutoCAD danas koristite? A sada pogledajte kako je izgledao AutoCAD 2.18 koji je izašao 1985. godine! To je bila prva verzija ovog programa sa AutoLISP-om, imala je samo 90 komandi i snimala je fajlove u DWG R2.1 formatu. AutoCAD je sjajan program između ostalog i što ima kompatibilnost sa starim formatima pa tako fajlove snimnjene pre više od 30 godina u R2.x formatu možete bez problema otvoriti i u najnovijem AutoCAD 2017 koji ih pak može snimiti u DWG po standardu iz 1998. godine, to jest, u verziju R14.

Autodeskov bloger Shaan Hurley pokrenuo je AutoCAD 2.18 na svom laptopu kroz Virtual Machine sa DOS particijom od 10 MB. Ukoliko stavite veću veću particiju od 10 MB, AutoCAD neće raditi jer se prekoračuje maksimalna veličina hard diska. U to vreme, hard diskovi veći od 10 MB su izgleda bili naučna fantastika…

Foto: YouTube screenshot

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *