Arhitektura, Izdvojeno

Fasada kuće namenjena isključivo za projektovanje filmova

Gde drugde očekivati kuću koja je osmišljena tako da akcenat bude na projekciji filmova nego u Holivudu?

Skyline Residence je kuća smeštena na brdima Los Anđelesa i iz njene unutrašnjosti pruža se prelep pogled na ovaj filmski grad. Osim ovog pogleda, kuća ima još jedan adut: Sa terase kuće mogu se gledati filmovi, koji se preko projektora prikazuju na fasadi gostinske kuće!

Skyline Residence 01

Zanimljiv je podatak da su sve od 1952. godine, prethodna tri vlasnika imanja bezuspešno pokušavala da dobiju dozvolu za gradnju. Imanje, strmovito sa obe strane, bilo je tadašnjim proceniteljima nesigurno za podizanje objekta. Međutim, sadašnji vlasnik, uz pomoć projektnog studija Belzberg Architects, uspeo je da teren učini sigurnim i izgradi svoju kuću iz snova sa neverovatnim pogledom na grad.

Skyline Residence 02

Projektni studio Belzberg Architects, osmislio je kuću kao izduženu formu podeljenu na dve celine, što je uslovljavala konfiguracija terena. U jednoj jedinici smeštena je glavna kuća dok je u drugoj pomoćna, namenjena gostima. Obe kuće izvedene su pretežno u staklu, segmentno prekrivenom drvenim panelima.

Skyline Residence 03

Osim izazova sa terenom, arhitekte su morale da ismisle i rešenje za ostvarivanje ekološke gradnje, kako je vlasnik želeo, ali sa ograničenim budžetom. Ovaj problem rešili su, korišćenjem materijala lokalne proizvodnje kako bi se bar smanjila emisija štetnih gasova prilikom transporta, ističu na sajtu projektnog studija Belzberg Architects.

Skyline Residence 04

Skyline Residence 05

Skyline Residence 06

Foto: Benny Chan/Fotoworks

Pročitajte i šta je novi trend na aerodromima:

Bioskopi postaju sastavni deo aerodroma

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *