Svetski projekti

Kula u Kipru u kojoj vegetacija buja kroz pikselaste otvore

Francuski atelje Jean Nouvel projektovao je kulu u Nikoziji sa perforisanom belom fasadom koja je ukrašena bogatim zelenilom.

Tower 25 je novo izgrađena stambeno-poslovna zgrada, i sa svojom visinom od 67 metra jedna je od najviših kula u glavnom gradu Kipra. Ipak, ono zbog čega ova zgrada privlači pažnju jeste bogata vegetacija koja izgleda kao da buja kroz otvore na fasadi. Otvori su, suprotno standarnom rešenju, urađeni pikselasto kao mali kvadratni otvori, naizled, nasumično raspoređeni po fasadi.

pikselasta-kula-jean-nouvel-02

Ultra-moderna kula, ustvari. uopšte ne izgleda tako napadno upravo zahvaljujući zelenilu koje je vizuelno pripitomljuju.

pikselasta-kula-jean-nouvel-05

Perforiana fasada napravljena je na istočnoj i zapadnoj fasadi, dok je južna, ujedno i najprijatnija, strana urađena sa nizom balkona celom širinom zgrade.

pikselasta-kula-jean-nouvel-04

Prirodni brisolej, tokom letnjih meseci štiti zgradu od pregrevanja obezbeđujući preko potreban hlad, dok tokom zime dozvoljava prodor sunca u prostorije.

– kažu arhitekte iz ateljea Jean Nouvel.

pikselasta-kula-jean-nouvel-07

Zgrada ima 18 spratova plus tri podzemna za garažu. Prva dva sprata su za prodavnice, iznad su šest spratova poslovnih prostora dok je ostatak rezervisan za stanove, piše Dezeen.

pikselasta-kula-jean-nouvel-08

Kula u Nikoziji ima i panoramski lift koja je vidljiv na istočnoj strani.

pikselasta-kula-jean-nouvel-09 pikselasta-kula-jean-nouvel-10 pikselasta-kula-jean-nouvel-11 pikselasta-kula-jean-nouvel-12 pikselasta-kula-jean-nouvel-13 pikselasta-kula-jean-nouvel-14 pikselasta-kula-jean-nouvel-15

Naravno, zgrada blista i u noćnom režima kada osvetljenje zajedno s vegetacijom počne da probija kroz perforiranu pikselastu fasadu.

pikselasta-kula-jean-nouvel-16

Foto: Yiorgis Yerolymbos courtesy of Nice Day Developments

pikselasta-kula-jean-nouvel-17

Pogledajte i ovaj zanimljiv projekat:

Pogledajte kako izgleda baldahin od aluminijuma

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *