Foto © SWA bill tatham, courtesy SWA/balsley
Urbanizam

Kako je napuštena industrijska zona postala park na vodi

Još jedna neiskorišćena priobalna zona u Njujorku dobila je smisao i pokazala da se na ekološkom urbanizmu betonske džungle zaista ozbiljno radi.

Kako se proteklih godina samo nižu projekti rekonstrukcije priobalja Velike jabuke, i na mestima napuštenih ili devastiranih industrijskih gradskih zona, niču zelene i raznoliko uređene javne površine, ova metropola će možda i morati da menja svoj nadimak betonska džungla.

Kao deo druge faze projekta započetog 2013. godine, u kvartu Hunter’s Point South na Long Islandu, uz čitav obnovljeni sistem infrastrukture i okolnih puteva, nikla je još jedna zelena oaza na samoj obali.

Foto © Albert Vecerka/Esto, Courtesy weiss/manfredi

Za potrebe preuređenja industrijske zone u park, podignuto je novo poluostrvo.

Dizajn ove urbane zone, smeštene u neposrednoj blizini najveće stambene četvrti Njujorka još od 70-ih, uspešno povezuje infrastrukturu, pejzaž, arhitekturu i umetnost.

Celokupna zona parka nastala je kao transformacija 11 hektara industrijskog zemljišta, koje ima pogled na Menhetn. Ovaj javni prostor osmišljen je kao novi model urbane ekologije i prototip novog inovativnog, održivog dizajna.

Foto © SWA bill tatham, courtesy SWA/balsley

Niklo novo poluostrvo

Poluostrvo je izgrađeno tako da pruža lagano i neometano kretanje stazom do umetničke instalacije umetnika Nobuho Nagasawa, nazvane Luminescence, koja predstavlja kretanje Meseca. Stazom se može doći i do izdignutog vidikovca, sa kog se pruža pogled na panorama Menhetna, ali i do nižih staza koje vode do reke. Na prostranoj zelenoj površini, smeštenoj između staza, posetioci se mogu okupljati i uživati u različitim aktivnostima.

Foto © Albert Vecerka/Esto, Courtesy weiss/manfredi

Od građana za grad

“Velika mi je čast da radim na ovakvom projektu za Njujorčane. Reforma neiskorišćenih prostora našeg gusto naseljenog grada je neverovatno važan deo naše društvene odgovornosti, kao dizajnera u Njujorku, a razvoj Hunter’s Point South je savršena prilika da se ljudima omogući istraživanje i uživanje u gradskom priobalju.”, rekao je Tom Kennedy iz Arupa.

Ovaj projekat deo je saradnje pejzažnih arhitektonskih firmi SWA/Balsley i Weiss/Manfredi, zajedno sa firmom Arup kao glavnom konsultantskom firmom i firmom zaduženom za projektovanje celokupne infrastrukture, piše Designboom.

Foto © Albert Vecerka/Esto, Courtesy weiss/manfredi

FotoSWA/BalsleyWeiss/Manfredi

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *