Stolica Lapella od Zaha Hadid Architects
Nameštaj i oprema

Kamen armiran ugljeničnim vlaknima poslužio u redizajnu čuvene stolice

Kultna stolica Shell Chair CH07 iz davne 1963. godine, proslavljenog danskog dizajnera nameštaja Hansa Vegnera, dobila je novi izgled pa sada izgleda kao kamena skulptura.

Nova stolica Lapella, čiji dizajn potpisuju Zaha Hadid Architects, zapravo je redizajn originalne stolice iz 60-ih koja je i dan-danas aktuelna pri uređenju savremenih enterijera. Ipak, jedna velika razlika postoji. Dok je originalna stolica izvedena od lameliranog drveta a zatim tapacirana, stolica Lapella ima istu onu formu s krilima izvedenu od palisandro kamena i kompozita na bazi ugljeničnih vlakana.

Originalna Shell Chair CH07 iz davne 1963. godine po dizajnu Hansa Vegnera

Omogućili smo kamenu da prima pritisak, a ugljenična vlakna da preuzmu sile zatezanja.

Koristeći se proporcijama i razmerom originalnog modela stolice, kao polaznom tačkom dizajna, dizajneri iz ZHA kreiral su novi model u formi najlakše i najtanje moguće kamene strukture, piše Dezeen.

Kako bi uspeli u svojoj zamisli, dizajneri iz ZHA su radili zajedno sa londonskom inženjerskom firmom AKT-II kao i sa naučnicima s Univerziteta u Vestminsteru kako bi zajedno došli do minimalne debljine kamena koja bi mogla da se upotrebi. Krajnji rezultat je dobijen nakon niza testiranja na kamenim uzorcima, podrvgnutim različitim stepenima naprezanja.

Sile koje deluju na stolicu mapirane su kako bi se označila područja visokog zatezanja i pritiska. Kako kamen lako prima sile pritiska, ali ne i zatezanja stolica je ojačana unutrašnjim slojem ugljeničnih vlakana.

Kamen armiran ugljeničnim vlaknima

“Kamen dobro nosi pritisak, tako da ako stavite opterećenje na njega, on se veoma dobro ponaša. Međutim, ako pokušate da ga opteretite silama zatezanja, to ne funkcioniše dobro. To je razlog zašto se kamen uglavnom koristi u vertikalnim strukturama, poput fasadnih elemenata ili zidova. Zato smo pokušali da kombinujemo materijale, kako bismo dozvolili kamenu da prima pritisak, a ugljenična vlakna da preuzmu sile zatezanja. Ova kombinacija nam je omogućila da koristimo veoma tanke debljine kamena.”, objasnio je Edoardo Tibuzzi, inženjer iz AKT-II.

Zahvaljući svom obliku i izboru materijala, ova fotelja više izgleda kao kamena skulptura nego kao parče nameštaja.

Bilo bi interesantno da su objavili podatak koliko je ova stolica teška…

Foto: Zaha Hadid Architects

Kada ste ovde pogledajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *