Nameštaj i oprema

Provodite puno vremena sedeći? U ovoj stolici vas neće boleti kičma

Kružna stolica Rodeo dizajnirana je tako da podstiče nešto što se zove aktivno sedenje. Da, to je ono sedenje koje ne podrazumeva naslanjanje…

Norveški univerzitet Stavanger je tokom 2015. i 2016. godine sprovodio istraživanje koje je pokazalo značajno poboljšanje stanja kičme kod osoba koje su koristile stolicu Rodeo koja je tada bila u fazi testiranja.

Nadahnuti dobrim rezultatima, katedra za dizajn nastavlja s razvojem stolice koja će uskoro ući u proizvodnju.

Osoba koja sedi na ovoj stolici mora da održava ravnotežu što utiče na to da kičma stoji pravo.

Cilj naučnog osoblja s katedre za dizajn bila je da se kroz Rodeo stolicu razvije koncept koji će promovisati zdravu i pravu kičmu. Ovaj cilj postignut je osmišljavanjem stolice koja pruža aktivno sedenje i omogućava prirodnu ljudsku potrebu za kretanjem, piše Contemporist.

Rodeo se može koristiti kao držač za knjige, jastuke, ćebe, pa čak i kao skulpturalni detalj u enterijeru.

Jednostavna drvena stolica je kružne forme pa zbog toga osoba koja sedi na njoj mora da održava ravnotežu što utiče na to da kičma stoji pravo. Aktivno sedenje se pokazalo daleko bolje za kičmu od klasičnog koje dovodi do krivljenja kičme.

Zanimljivo je da se Rodeo može koristiti kao držač za knjige, jastuke, ćebe, pa čak i kao skulpturalni detalj u enterijeru, kada nije u svojoj primarnoj funkciji stolice.

Za dodatnu udobnost možete postaviti i tanji jastuk na središnjem sedalnom delu stolice.

Foto: Minna Suojoki

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *