Arheolozi su došli do zanimljivog otkrića; Foto: M. Miljević-Đajić/Sve o arheologiji
Aktuelno

Otkriven rimski vodovod kod Skupštine: Vodio od Malog Mokrog Luga do Kalemegdana

Arheološka iskopavanja u centru Beograda donose nam nova otkrića iz doba velike imperije, a arheolozi se nadaju da će uskoro naići i na rimska groblja. 

Istorija snabdevanja antičkog Singidunuma vodom duga je najmanje 2.000 godina. Austrougarski putopisac, arheolog i etnolog Feliks Kanic je još u 19. veku video ostatke rimskog vodovoda.

U vreme cara Vespazijana izgrađen je rimski vodovod, sredinom 1. veka. Ovaj vodovod je služio za potrebe snabdevanja vodom oko 6.000 vojnika IV Flavijeve legije koja se nalazila na prostoru Malog Mokrog Luga, piše portal Sve o arheologiji.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Dosadašnja otkrića

Kako navode, izvori vode su se nalazili u Malom Mokrom Lugu, a nakon nastavka izgradnje vodovoda on je bio produžen do novog rimskog naselja Singidunuma, na prostoru današnjeg centra Beograda. Odnosno, išao je skroz do Kalemegdana.

U podrumu Gradske biblioteke može se videti olovna cev rimskog vodovoda koji se pružao od Malog Mokrog Luga. Tu je pronađen glavni kanal koji je sprovodio vodu za rimski kastrum na Kalemegdanu.

Prilikom radova na rekonstrukciji vodovodne mreže u Dojranskoj ulici na Zvezdari, pronađen je deo rimskog vodovoda.

Tokom arheoloških iskopavanja u Studentskom parku i kod Studentskog trga 70-tih godina 20. veka pronađene su olovne cevi, verovatno iz rimskog vodovoda.

Rimski vodovod koji je nedavno otkriven kod Skupštine: Foto: M. Miljević-Đajić/Sve o arheologiji

Pored rimskih ostataka pronađene su i jame i nalazi iz turskog perioda i ostaci modernih građevina.

Nedavno otkriveni rimski vodovod kod Skupštine može pripadati nekom od ovih, ili je reč o posebnoj trasi vodovoda.

Prema rečima arheologa Milorada Ignjatovića, rimski vodovod je iz sredine 2–3. veka. Njegova otkrivena dužina iznosi oko 60 m. Dalja istraživanja će dati više odgovora.

Pored rimskih ostataka pronađene su i jame i nalazi iz turskog perioda i ostaci modernih građevina. Arheolozi se nadaju da će se uskoro pojaviti i rimski grobovi.

Arheološka istraživanja u parku kod Skupštine započeta su pre tri meseca i trajaće verovatno do kraja juna. Nakon toga na ovoj lokaciji biće izgrađena podzemna garaža.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *