Koliko su solarni paneli zaista isplativi; Foto: Gradnja.rs
Aktuelno

Polovina onih koji su u Srbiji investirali u solarne panele ne bi to uradili ponovo

Bolje definisanje računa za struju značajno bi uticalo na bolji položaj kupaca-proizvođača u našoj zemlji, pokazuju rezultati istaživanja.

Gotovo tri četvrtine građana Republike Srbije koji su sa puno optimizma investirali u solarne panele očekivalo je da će im računi za struju biti niži od 40 do 100 odsto. Čak 78 odsto njih instalaciju je finansiralo iz svog džepa.

Šta više, danas svaki drugi ne bi ulagao u nove kapacitete, a glavni razlog je nepovoljan način obračuna na računima koji im stižu iz EPS-a. To je pokazalo prvo istraživanje NALED-a o prozjumerima, sprovedeno uz podršku USAID-a.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

15 preporuka za unapređenje statusa prozjumera

Prvo što bi kupci-proizvođači uradili da poprave svoj položaj jeste usaglašavanje propisa po kojima se obračunavaju osnovice za porez i naknade, kao i jasniji prikaz elemenata na osnovu kojih se obračunava mesečna potrošnja.

To se poklapa i sa jednim od ključnih predloga NALED-a, u okviru seta od 15 preporuka kako unaprediti status prozjumera i isplativost njihovih investicija, koji su u sredu, 7. juna, predstavljeni javnosti.

Potrebno je jasno definisati pojam utrošene energije i precizirati da se sve dažbine obračunavaju na višak preuzete energije od EPS-a, umanjen za eventualno ranije ostvarene viškove u sopstvenoj proizvodnji.

Nakon što je izmenama Zakona o PDV-u taj problem rešen kada je reč o obračunu poreza, potrebno je isto uraditi i za akcizu i naknadu koje prozjumeri plaćaju.

Sa konferencije za novinare; Foto: Naled

Na stolu su i preporuke da se obezbede posebni republički podsticaji za ulaganje u solarne panele.

Kako je istaknuto na pres konferenciji, među glavnim preporukama jeste i donošenje niza mera koje bi omogućile stambenim zgradama da budu kupci-proizvođači, čak i kada nisu vlasnici elektrane, jer predstavljaju veliki potencijal u ovoj oblasti.

„Potrebno je da im se omogući otplata investicije preko objedinjene naplate, kao i da se vlasnicima stanova, podstanarima i drugim potencijalnim zakupcima dozvoli zakup dela krova na koji bi postavili panele“ – izjavio je profesor Pravnog fakulteta Branko Radulović koji je kao jedan od eksperata učestvovao u izradi preporuka.

Na stolu su i preporuke da se obezbede posebni republički podsticaji za ulaganje u solarne panele, osigura da odnos cene za struju koju prozjumeri isporuče EPS-u i preuzmu iz elektromreže bude unapred predvidiv kako bi mogli da izračunaju u kojoj meri će im se investicija isplatiti, kao i preporuke za unapređenje procedura priključenja na elektrodistributivnu mrežu.

Ograničenja u pogledu instalisane snage

Prozjumeri su u istraživanju istakli da administrativne procedure u vezi sa izgradnjom elektrane i priključenjem traju u proseku četiri meseca i ono što očekuju jeste da se omogući praćenje toka rešavanja njihovih zahteva elektronskim putem i skraćenje rokova postupanja elektrodistribucija.

Savetnik ministarke rudarstva i energetike Rade Mrdak rekao je predstavljajući nedavno usvojene izmene Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije da su uvedena ograničenja u pogledu instalisane snage solarnih panela za domaćinstva od 10,8 kW, a za privredu 150 kW.

Kupac-proizvođač predajom viška proizvedene energije ne prodaje istu, već dobija umanjenje računa za električnu energiju.

„Suština definicije kupca-proizvođača jeste da on i dalje ostaje krajnji kupac električne energije. Ovaj koncept je zasnovan na principu da kupac-proizvođač predajom viška proizvedene energije ne prodaje istu, već dobija umanjenje računa za električnu energiju, pri čemu to pravo traje godinu dana, dok se neutrošeni višak nakon isteka tog perioda predaje snabdevaču bez naknade“ – objasnio je Mrdak.

Istraživanjem su obuhvaćeni i građani koji tek planiraju da postanu prozjumeri, a šefica NALED-ove Jedinice za imovinu i investicije Jasmina Radovanović rekla je da je tek svaki četvrti upoznat sa uslovima za sticanje statusa kupca-proizvođača.

Čak 60% njih bi investiralo u solarne panele samo ako bi dobili podsticaje; Foto: Pixabay

Komunalna preduzeća (uglavnom) nezainteresovana

Među građanima, čak 60% njih bi investiralo u solarne panele samo ako bi dobili podsticaje, dok bi dve trećine privrednika investiciju obezbedilo iz sopstvenih sredstava.

Kada je reč o lokalnim samoupravama, svaki drugi grad ili opština nisu na svojim zgradama postavili panele, niti je to učinilo 83% njihovih komunalnih preduzeća i službi.

S druge strane, građani i privreda su veoma zainteresovani za ulaganje i čak 85% lokalnih samouprava dobijalo je upite o instalaciji. U 60% gradova i opština finansirano je postavljanje panela, ali uglavnom od jedan do pet projekata.

Dobra vest je i to da 70% lokalnih samouprava ima u srednjoročnim planovima mere podrške građanima za instalaciju solarnih panela.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

12 komentara

 1. A

  Ne piše se „prozjumer“ nego „potrošač“. Čuvajte srpski jezik!

  1. Igor Conić

   Portošač kupuje gotov proizvod, a prosumer aktivno učestvuje u procesu njegove proizvodnje. Slažem se, moramo čuvati sprski jezik tako što ćemo na vreme ponuditi prevedene reči.

 2. Roki

  Kriminalna pljačka nad građanima.: Država tebi prodaje a od tebe otima viškove otima. A je l’ pisano šopski vlaški, karavlaški ili cincarski…. najmanji problem… Taj srpski ne postoji…

 3. Милош

  Lokalne samouprave i njihova preduzeća da urade panele? Kako kad svi uposlenici idu samo da budu na poslu a nešto da urade, nema teorije. Samo da prođe dan.

 4. Jozza

  Može li se negde pronaći kalkulator uštede za buduće prozjumere? Ako ke godišnja potrošnja 15MWh, a instalira se 10kW, kolika je godišnja ušteda u plaćanju ka EPS-u?

  1. Baya

   Računajte da ćete imate račune umanjene za 60%. Tj ako ste plaćali račune oko 10 000 sad ćete ih plaćati 3000-4000. To dosta zavisi kako oranizujete potrošnju i da li dosta struje trošite u toku dana kad je sunčano jer se ta struja ne plaća ništa.

 5. Whisper

  U Srbiji se nista ne isplati ni raditi, ni prozvoditi. Cim ste sa EPS-om u poslovnom odnosu, morate biti pokradeni. Ko moze, treba da ih otkaci, prizvodi za sebe I zaboravi na viskove. Sva ostalo je nerviranje I cekanje pljacke iza sledeceg coska.

 6. Mile

  Ja sam jedan od tih koji su instalirali elektranu ,I nikada nebi pod ovim uslovima ucinio isto ! Ta investicija sa ovakvim nacinom obracuna snage 10 KW ,po slobodnoj racunici se isplati za 10 -12 godina .!

 7. Maja

  S kojim pravom višak uzima EPS bez nakande? Pa kad mogu da podržavaju mini hidroelektrane od kojih otkupljuju struju, zašto ne bi i od ovakvih proizvođača? Ajde, što nas majstori zavrću prvom prilikom, ali vi ste ipak država i državna firma. Čist lopovluk. Napraviti solarne panele za svoje potrebe i otkačiti se EPSa i otkačiti EPS. Sramota.

 8. Genije

  Nikakav visak nedavati nikom a po najmanje epsu sami za sebe i kraj a njima ako treba nek prave solarne elektrane o svom trosku

 9. Ra

  Ološ, smanjio za privredu na 150kw i podigli cenu 100%, znači apsolutni monopol nad velikim potrošačima. Bukvalno mi država legalnim putem isisala svu mogućnost za zaradu. I ne nije tko u evropi, u evropi je struja trenutno duplo jeftinija nego kod nas.

 10. Gajic Milan

  Sve sto srpski gradjani imaju , stvaraju I slicno , je za njih DZABE. A za “ povlaacenog proizvodjaca El. Energije“ je na svaki prikljucak struje – doplata posebne takse na RACUN….I extra cena za njihove “ povlascene “ kilovate. …sa druge strane , Ono sto gradjani imaju , a drzavi treba , kao na primer KRV , struja I slicno – je DZABE….tako da se moze zakljuciti da oni znaju za njihove potrebe , I svuda gde mogu se “ nadograde na cenu“ a obicno gradjani – za njihove potrebe nadlezni nemaju smisla

Оставите одговор

Obavezna polja *