Analiziramo cene stanova u Novom Sadu po investitorima i lokacijama; Foto: Gradnja.rs
Aktuelno

Ko će održavati i upravljati tolikim objektima u Srbiji? Ova asocijacija stiže u pravo vreme

Siva ekonomija, nepovoljni uslovi rada, upitan kvalitet usluga i improvizacije u pogledu obima i načina realizacije posla dovodi do realnih posledica kako po objekte tako i u pogledu razvoja cele industrije.

Povodom Svetskog dana Facility menadžmenta (FM) krajem maja u Beogradu je predstavljena novoosnovana Facility Management biznis asocijacija Srbije (FMBAS) – nevladina, neprofitna organizacija posvećena promociji, edukaciji i pružanju podrške razvoju industrije Facility Managementa u Srbiji.

Tim povodom, održane su tri panel diskusije u okviru kojih su vodeći domaći i regionalni stručnjaci iz FM industrije govorili o značaju holističkog pristupa održavanju objekata, ISO FM sertifikaciji, energetskoj efikasnosti, primeni bezbednosnih standarda i njihovom uticaju na funkcionalnost i održivost objekata.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Predsednik Asocijacije Danilo Pušonja; Foto: FMBAS

Uštede i do 30 odsto uz smanjenje CO2

Energetska efikasnost istaknuta je kao aktuelno svetsko pitanje, budući da 40% ukupne proizvedene električne energije koriste postojeći objekti. Primenom adekvatnih facility menadžment rešenja mogu se ostvariti uštede i do 30% na svakoj pojedinačnoj nekretnini, uz dodatni efekat smanjenja CO2.

„Postoje jednostavne mere za uštedu električne energije, poput edukacije pojedinaca o odgovornoj potrošnji i optimizacije postojećih sistema grejanja i hlađenja, koje imaju značajan doprinos, a da pri tome ne iziskuju ulaganja. Po potrebi, može se izvršiti sanacija objekta u energetskom smislu, od zamene stolarije do unapređenja termoizolacije, ali i primeniti neka od savremenih rešenja poput korišćenja obnovljivih izvora energije,“ izjavio je dipl. ing. Željko Zečević, konsultant saradnik kompanije Marera Green – Eneplus.

Dipl. ing. Željko Zečević, konsultant saradnik kompanije Marera Green – Eneplus; Foto: FMBAS

Ključne barijere predstavljaju siva ekonomija, nepovoljni uslovi rada, upitan kvalitet usluga i improvizacije u pogledu obima i načina realizacije posla.

Iza novoosnovane organizacije stoje tri vodeće kompanije koje posluju u segmentu izgradnje i upravljanja nekretninama – Marera Property Management, MPC Properties i TOKATA, a predsednik Asocijacije Danilo Pušonja istakao je ključne razloge za osnivanje FMBAS-a:

„Tržište FM-a u Srbiji je još uvek u povoju, sa brojnim izazovima uobičajenim za taj stadijum razvoja struke. Ključne barijere predstavljaju siva ekonomija, nepovoljni uslovi rada, upitan kvalitet usluga i improvizacije u pogledu obima i načina realizacije posla, što dovodi do realnih posledica kako po objekte tako i u pogledu razvoja industrije.“

Jovana Cvetković, direktorka razvoja, tehničkih operacija i inovacija u kompaniji MPC Properties; Foto: FMBAS

Zajedničko osnaživanje struke

Jovana Cvetković, direktorka razvoja, tehničkih operacija i inovacija u kompaniji MPC Properties, navela je razloge zašto je ta kompanija odlučila da prihvati ulogu suosnivača asocijacije:

„Polazeći od naše liderske tržišne pozicije u izgradnji i upravljanju modernim šoping i poslovnim centrima i činjenice da upravljamo sa oko 600.000 m² komercijalnog prostora u zemlji, čime imamo i detaljan uvid u realno stanje facility management struke, uvideli smo značaj i neophodnost za pokretanje FM asocijacije u Srbiji. Stratešku podršku pronašli smo u našim suosnivačima, kompanijama Marera Property Management i TOKATA, koje takođe imaju bogata iskustva u ovoj oblasti, kako bismo zajedno osnažili struku i doprineli njenoj aktuelizaciji“.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *