Godinu dana rada ASAP-a; Foto: ASAP
Aktuelno

Asocijacija srpskih arhitektonskih praksi obeležila godišnjicu postojanja

Pored rekapitulacije dosadašnjeg rada, skrenuta je i pažnja na nedostatak medijskog prostora kod nas za aktivnosti i teme kojima se ovo udruženje bavi.

Asocijacija srpskih arhitektonskih praksi (ASAP) je u ponedeljak, u prostoru Belgrade Kitchen Party na Dorćolu, zajedno sa predstavnicima medija obeležila godišnjicu postojanja i najavila partnerstvo na 45. Salonu arhitekture, koji počinje danas, 28. marta 2023. godine u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu.

ASAP broji 46 članova, okupljenih oko iste ideje – podizanje svesti o arhitekturi u društvu i profesionalnosti u praksi. Poput IT stručnjaka i gejmera, i oni osvešćuju činjenicu da samo zajedno mogu biti veliki i pojedinačno, i da jedino tako mogu srpsku arhitekturu i sve najbolje od nje prezentovati dalje svetu.

Osnovni cilj ove asocijacije je da se ljudi iz arhitekture bolje povežu, podele zajednička iskustva, unaprede saradnju i samim tim i celu profesiju.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Vladimir Đorić (levo) tokom izlaganja; Foto: ASAP

Budući arhitektonski stub Srbije

Članovi ove jedinstvene asocijacije arhitekata podelili su sa prisutnima utiske o dosadašnjem radu, ali i skrenuli pažnju na nedostatak medijskog prostora kod nas za aktivnosti i teme kojima se ovo udruženje bavi, kao i da su spremni da pomognu da se neke stvari promene.

Prisutnima su se obratili predstavnici Asocijacije Vladimir Đorić, Danilo Dangubić i Igor Marsenić, i predstavili misiju i dosadašnji rad asocijacije ASAP, koja treba da postane arhitektonski stub Srbije oko koga će se tek zavrteti brojni zanimljivi i korisni projekti.

Podrška medija nam je izuzetno važna i stalo nam je da ih upoznamo sa javnom misijom naše organizacije.

„To je generacija koja razume šire kontekste, moć zajednice i povezivanja, ne misli partikularno i želi da u srpskom društvu zauzme mesto koje im pripada, kao što su uradili i njihovi generacijski parnjaci iz filmske i IT industrije. Ta generacija zna da je važan činilac nacionalne ekonomije i veruje da može dati ključan doprinos promeni percepcije Srbije u svetu“ – izjavio je Igor Marsenić, Izvršni menadzer ASAP-a, i dodao:

„Drago mi je da smo u otvorenom razgovoru imali  priliku da razmenimo mišljenja sa predstavnicima medija u Srbiji, čija podrška nam je izuzetno važna i stalo nam je da ih upoznamo sa javnom misijom naše organizacije. Važna je i činjenica da smo na ovaj način otvorili teme koje su aktuelne i važne kako za arhitektonsku struku, tako i za naše društvo.“

Foto: ASAP

Značajan partner Salona arhitekture

Tokom trajanja 45. Salona arhitekture, narednih mesec dana, ASAP će biti značajan partner koji će doprineti  razmeni iskustava između priznatih domaćih i internacionalnih predstavnika struke u okviru 12 različitih panel diskusija, kaže se u saopštenju Asocijacije srpskih arhitektonskih praksi.

Da podsetimo, četrdeset i peto po redu izdanje Salona arhitekture, najznačajnije nacionalne godišnje smotre iz oblasti savremene arhitekture, koju od 1974. godine u kontinuitetu organizuje Muzej primenjene umetnosti, biće održano od 28. marta do 30. aprila 2023. godine.

Salon pruža sveobuhvatni presek arhitektonske produkcije na nacionalnom nivou uz gostujuće učešće autora sa međunarodne scene i iz regiona, dok se u okviru takmičarskog dela programa dodeljuju nagrade, priznanja i pohvale u okviru predviđenih kategorija, kao i glavna nagrada Salona – Gran pri (Grand Prix).

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Minimax

    ASAP je zapravo AVAP – Asocijacija vlasnika arhitektonskih praksi. I zanimljivo je videti kao grupa od 40-50 pojedinaca smatra da ima pravo potpune kontrole nad svim aspektima arhitekture kao discipline: od prakse, preko obrazovanja i graditeljskog nasleđa do zakonodavstva i izlaganja.

    1. Ajdared

      I vlasnici praksi su isto arhitekte…

Ostavite odgovor

Obavezna polja *