Nova pista na aerodromu Nikola Tesla; Foto: Luka Filipović, Belgrade Airport
Aktuelno

Ovako izgleda nova, umetnuta pista na beogradskom aerodromu Nikola Tesla

Dužina nove piste iznosi 3.500 metara, 100 metara duže od postojeće, ukupne površine od oko 210.000 metara kvadratnih.

Nova pista na Aerodromu Nikola Tesla u Beogradu svečano je otvorena. To je druga poletno-sletna staza na beogradskom aerodromu i zameniće postojeću koja će uskoro biti obnovljena. Kada se završi njena rekonstrukcija, umetnuta staza postaće paralelna rulna staza i biće u upotrebi u slučaju da glavna ne može da se koristi.

Investitor je kompanija Belgrade Airport, koju je osnovala francuska kompanija Vinci, koncesionar Aerodroma Nikola Tesla.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Nova pista je 100 metara duža od postojeće; Foto: Luka Filipović, Belgrade Airport

Projekat uključuje i izgradnju pripadajućih manevarskih površina i četiri nove rulne staze, dok će postojeće tri biti rekonstruisane

Dužina nove piste iznosi 3.500 metara, 100 metara duže od postojeće, ukupne površine od oko 210.000 metara kvadratnih.

Projektovana je u skladu sa najnovijim standardima u pogledu kapaciteta opterećenja i korišćenih materijala i omogućava opslugu svih kategorija vazduhoplova.

Nova glavna pista opremljena je sistemom za sletanje pri uslovima smanjene vidljivosti.

Projekat uključuje i izgradnju pripadajućih manevarskih površina i četiri nove rulne staze, dok će postojeće tri biti rekonstruisane, saopšteno je iz kompanije Belgrade Airport.

Rekonstrukcija bez zatvaranja aerodroma

“Rekontrukcija piste je teoretski bila izvodljiva bez potpunog zatvaranja aerodroma, ali je Tehnički savetnik smatrao da s obzirom da se ne radi samo o presvlačenju gornjeg afaltnog sloja, kako se radilo decenijama unazad, već da je potrebna dubinska rekonstrukcija oštećenja donjih slojeva kolovozne konstrukcije. Prema mišljenju savetnika, dubinska rekonstrukcija bila bi od značajnog uticaja na neprekidno odvijanje saobraćaja”, izjavio je za Tango Six Saša Vlaisavljević direktor Akcionarskog društva „Aerodrom Nikola Tesla Beograd“

“Napomenuću da se ovoj rekonstrukciji pristupa nakon više od 6o godina od izgradnje glavne poletno-sletne staze koja je izgrađena u periodu 1959. – 1962. godine, i u nekoliko navrata je vršena rehabilitacija asfaltnog sloja kako bi se održale operacije. Rekonstrukcija oštećenja donjih slojeva kolovozne konstrukcije zahteva zatvaranje poletno-sletne staze zbog čega se izvođenju radova i pristupa po završetku izgradnje umetnute i izmeštanju kompletnog saobraćaja na istu“ – dodao je Vlaisavljević.

Aerodrom Nikola Tesla; Foto: Vinci

15 miliona putnika godišnje

„Puštanjem u rad nove piste, uz proširenje i modernizaciju terminala, parkinga, pristupnih saobraćajnica i manevarskih površina, značajno uvećavamo kapacitete beogradskog aerodroma. Spremni dočekujemo period oporavka saobraćaja i projektovani rast, uz fokus na naš cilj da omogućimo da Aerodrom Nikola Tesla može da opsluži 15 miliona putnika godišnje do kraja perioda trajanja koncesije“– izjavio je Fransoa Berizo, generalni direktor kompanije.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *