Aktuelno, Arhitektura, Video

Kako jednosobni stan pretvoriti u četvorosobni

Pre šest godina američki učitelj Erik Šnajder kupio je najveći stan koji je mogao da priušti a Manhetnu. Stan od jedva 42 kvadrata tada je platio 235.000 dolara.

“To je bio otvoreni kvadrat u kojem nije bilo ničeg osim nekoliko starih ormara i stare kuhinje u uglu”, rekao je Šnajder  koji je zatim prepustio arhitektama Majklu Čenu i Kari Anderson iz studija Normal Projects da od stančića naprave zanimljiv i praktičan dom.

Arhitekte su vrlo brzo shvatile da jednostavno nema dovoljno kvadrata da bi mogli odeliti prostor u zasebne prostorije pa su pustili mašti na volju.

Da bi omogućili klijentu da ima poseban prostor za spavanje, dnevni odmor i pristojnu kuhinju morali su pristupiti kreativnijem rešenju. Tako su stvorili objekt koji je veći od nameštaja, ali manji od samog stana, a koji se prilagođava dnevnim aktivnostima svog stanara.

Reč je o velikom, plavom ormaru u kojem se nalazi sve što je Eriku potrebno: zidovi, krevet, sto, police i ormar, zapravo većina nameštaja koji inače stane u prosečan četverosobni stan.
Da bi se pretvorio u spavaću sobu, vrata ormara se otvore i stvore zid koji deli dnevnu od spavaće sobe, a zatim se otvori krevet s ugrađenim noćnim ormarićem i svetiljkom. Otvaranjem drugih vrata Šnajder može stvoriti ne samo spavaću sobu s pripadajućim ormarom, već i radnu sobu s bibliotekom, spavaću osobu za goste i dnevnu sobu ili pak prostor za zabavu s mini barom.

Šnajder je potrošio 70.000 dolara za renoviranje stana, a u tu cenu nije uključen samo origami ormar, već i novo kupatilo, ostatak nameštaja, kuhinja, posuđe…

 

 

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

2 komentara

  1. stanislav

    Bolje da je uzeo kucu od 100 kvadrata u predgradju njujorka…

  2. Sofija

    Radije bih 100 kvadrata stambenog prostora, pa bilo to i u predgrađu Njujorka, nego sklapati, rasklapati…

Оставите одговор

Obavezna polja *