Aktuelno, Novi objekti

Kako će izgledati Gradska biblioteka u Novom Sadu

Gradska biblioteka u Novom Sadu će od 2013. godine biti veća za 1.000 kvadratnih metara, kaže direktor ove ustanove Miloš Pankov.

Konkurs za izradu idejnog rešenja je gotov, a najbolji je bio rad arhitekte Đorđa Bajila na osnovu koga će sledeće godine biti urađen glavni projekat. Pankov navodi da će konačni izgled zgrade Gradske biblioteke biti vrlo sličan predloženom rešenju sa konkursa.

„Kada dođe do faze izrade glavnog projekta, investitor i autor će se dogovarati o izvesnim korekcijama, ali moje lično mišljenje je da ovaj rad u potpunosti zadovoljava sve što smo mi smatrali da je potrebno od novih sadržaja“, kaže direktor Gradske biblioteke.

Sredstva za dogradnju zgrade u Dunavskoj najvećim delom će biti obezbeđena iz budžeta Grada, ali će u projektu učestvovati i država i međunarodni fondovi. Pankov kaže da će, prema gruboj proceni, vrednost investicije iznositi najviše oko milion evra. „Sa obzirom na kvadraturu i neke orijentacione procene, ukupna vrednost rada iznosiće od 700.000 do 1.000.000 dinara. Naravno, prilikom izrade glavnog projekta biće odlučeno koji materijali će se koristiti, nakon čega će biti poznata konačna cifra“, navodi Pankov.

U dograđenom delu nalaziće se dečije odeljenje, čitaonica, referalni centar sa više desetina računara , kao i oko 40.000 knjiga. Pankov navodi da je predloženo rešenje prihvaćeno i zbog činjenice da se uklapa u postojeći izgled centralne zgrade Gradske biblioteke, koja je spomenik kulture.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

5 komentara

 1. intelektualni razbojnik

  izgleda da naše arhitekte nikad neće izaći iz zagrljaja postmodernizma, a  zašto bi ga napuštali kad  „radi“ odlično. zašto da mi pomeramo granice, kad možemo da se uljuljkamo u „vesele 70“ , da to su bile dobre godine. ma da, odlučno se kao arhitekta odričem kreativnosti, šta će mi!? kopaću po korbizjeu i „ortacima“, sklapaću njihove projekte kao pazle i potpisivati kao svoje. tad me ni građevinac neće mrzeti, tad će sve biti prosta greda. Da, to je sad naš moto, „bolje prosta greda, nego nego plata bedna“. 

 2. Jelena

  U arhitekturi zaista sve manje kreativnosti, sve se svodi na prostu gredu…

 3. biljana

  Još jedna savremena tvrđava od stakla i metala u gradu koja će da izgleda ofucano već u prvoj godini po izgradnji.Jupiii sigurno će me inspirisati da više čitam!

 4. cubaka

  Hm. Prosta greda? Mislite li da bi neka konzola od 20-tak metara bila adekvatnija na predmetnoj lokaciji? Ili mozda antigravitacija?

 5. Mladjo

  I dalje zagadjujete grad. Zar ne moze da se nadje jedna trezvena glava koja bi u samom centru grada, samo dogradila deo zgrade u vec postojecem stilu,a usput svaka cast na strucnosti organa koji dozvoljavaju jos jednu glupost koja ce nam „ulepsati grad“..

Ostavite odgovor

Obavezna polja *