Aktuelno, Novi objekti

Kako će izgledati Gradska biblioteka u Novom Sadu

Gradska biblioteka u Novom Sadu će od 2013. godine biti veća za 1.000 kvadratnih metara, kaže direktor ove ustanove Miloš Pankov.

Konkurs za izradu idejnog rešenja je gotov, a najbolji je bio rad arhitekte Đorđa Bajila na osnovu koga će sledeće godine biti urađen glavni projekat. Pankov navodi da će konačni izgled zgrade Gradske biblioteke biti vrlo sličan predloženom rešenju sa konkursa.

„Kada dođe do faze izrade glavnog projekta, investitor i autor će se dogovarati o izvesnim korekcijama, ali moje lično mišljenje je da ovaj rad u potpunosti zadovoljava sve što smo mi smatrali da je potrebno od novih sadržaja“, kaže direktor Gradske biblioteke.

Sredstva za dogradnju zgrade u Dunavskoj najvećim delom će biti obezbeđena iz budžeta Grada, ali će u projektu učestvovati i država i međunarodni fondovi. Pankov kaže da će, prema gruboj proceni, vrednost investicije iznositi najviše oko milion evra. „Sa obzirom na kvadraturu i neke orijentacione procene, ukupna vrednost rada iznosiće od 700.000 do 1.000.000 dinara. Naravno, prilikom izrade glavnog projekta biće odlučeno koji materijali će se koristiti, nakon čega će biti poznata konačna cifra“, navodi Pankov.

U dograđenom delu nalaziće se dečije odeljenje, čitaonica, referalni centar sa više desetina računara , kao i oko 40.000 knjiga. Pankov navodi da je predloženo rešenje prihvaćeno i zbog činjenice da se uklapa u postojeći izgled centralne zgrade Gradske biblioteke, koja je spomenik kulture.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

5 komentara

 1. интелектуални разбојник

  изгледа да наше архитекте никад неће изаћи из загрљаја постмодернизма, а  зашто би га напуштали кад  „ради“ одлично. зашто да ми померамо границе, кад можемо да се уљуљкамо у „веселе 70“ , да то су биле добре године. ма да, одлучно се као архитекта одричем креативности, шта ће ми!? копаћу по корбизјеу и „ортацима“, склапаћу њихове пројекте као пазле и потписивати као своје. тад ме ни грађевинац неће мрзети, тад ће све бити проста греда. Да, то је сад наш мото, „боље проста греда, него него плата бедна“. 

 2. Jelena

  U arhitekturi zaista sve manje kreativnosti, sve se svodi na prostu gredu…

 3. biljana

  Još jedna savremena tvrđava od stakla i metala u gradu koja će da izgleda ofucano već u prvoj godini po izgradnji.Jupiii sigurno će me inspirisati da više čitam!

 4. cubaka

  Hm. Prosta greda? Mislite li da bi neka konzola od 20-tak metara bila adekvatnija na predmetnoj lokaciji? Ili mozda antigravitacija?

 5. Mladjo

  I dalje zagadjujete grad. Zar ne moze da se nadje jedna trezvena glava koja bi u samom centru grada, samo dogradila deo zgrade u vec postojecem stilu,a usput svaka cast na strucnosti organa koji dozvoljavaju jos jednu glupost koja ce nam „ulepsati grad“..

Ostavite odgovor

Obavezna polja *