Interesantna petlja u Kini; Foto: YouTube screenshot
Građevinarstvo

Autoput na kojem možete okrenuti polukružno (video)

Polukružno okretanje na autoputu je po pravilu nemoguće, osim u ovakvim slučajevima.

Kina je ogromna zemlja raznovrsnih pejzaža, koji vrlo često pred građevinare stavljaju velike izazove. To je posebno uočljivo u izgradnji puteva, koja poslednjih godina drastično menja zemlju. Impresivni građevinski poduhvati događaju se vrlo često, poput ovog u provinciji Guejdžou.

Isključenje sa autoputa

Radi se o planinskom području u kojem je veći deo autoputa podignut iznad zemlje, a neretko se kolovoz useca u vrhove planina. Mesta je toliko malo da je ponekad nemoguće izgraditi isključenje sa autoputa. U takvim slučajevima prave se ovakve petlje, gde se prilikom isključenja sa autoputa petljom polukružno okrećete i menjate smer kretanja u pravcu koji ima izgrađen silazak sa autoputa, piše Index.

U ovom slučaju, nakon prolaska kroz tunel, napravljena je petlja kako bi se vozački mogli isključiti sa autoputa prema mestu Houhau kao na mapi ispod.

Petlja posle izlaza iz tunela

Mreža duga 150.000 kilometara

Ovim polukružnim skretanjem se vozi do 40 km/h, a radi se o jednoj od najimpresivnijih putnih infrastruktura izgrađenih u novije vreme.

Kina trenutno ima mrežu autoputeva dugu čak 150.000 kilometara, a godišnje gradi oko 10.000 kilometara novih autoputeva.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *