Za puno uživanje dvorište treba lepo i srediti; Foto: Pixabay
Promo

Sređivanje dvorišta: Laganim radnim aktivnostima do oaze mira i uživanja

Ovi praktični saveti pomoći će vam u izboru alata i baštenskog nameštaja, ali i otkriti „cake“ kojima ćete dodatno oplemeniti vaš produženi životni prostor.

Dobro znamo i osećamo koliko je posle svih dnevnih ubrzanja tempa življenja dobro predahnuti, naći način relaksacije i odmora, vratiti se sebi i svom unutrašnjem miru. Prava je blagodet pobeći iz gradske vreve u svoju oazu mira i slobode.

Još ako je to svoja kuća sa dvorištem, onda je to zaista pravi način da se aktivno odmarate, uživajući uz pomalo radnih aktivnosti na uređenju dvorišta, travnjaka, negovanju cveća i ukrasnog drveća.

To je produženi životni prostor za vas i vašu porodicu, gde od ranog jutra možete uživati uz prvu jutarnju kafu, kasnije uz porodični ručak, a večernje druženje sa prijateljima upotpuniti laganom večerom sa roštilja.

Za puno uživanje dvorište treba lepo i srediti. Za to vam nije potrebno mnogo alata. Dovoljan je onaj obični, lopata, motika, ašov, par makaza većih i manjih, možda ručna kolica… A od posebnih motorna testera, može i akumulatorska ili električna, kosilica za travu ili trimer. I vaše vredne ruke.

I vaše dvorište uz malo truda može izgledati kao ovo na fotografiji; Foto: Pexels

Motorne testere – šta treba da znate?

Nezamenjivi alat za uređivanje dvorišta su motorne testere. One kao pogonsko sredstvo koriste benzin, a motori mogu biti različite snage. Obično je to iznad 1 kW. Osim benzinskih motornih testera, postoje još dva modela – na električni i akumulatorski pogon. Prednost benzinskih motornih testera je pre svega u njihovoj snazi i fleksibilnosti.

Zahvaljujući snažnijim motorima, motorne testere mogu lako seći čak i najtvrđe vrste drveta, obarati stabla, seći debele grane. One omogućavaju brzo i efikasno sečenje, što je posebno korisno za poslove koji zahtevaju obradu velikih količina kao što je priprema drva za ogrev.

Dužina mača i vrsta lanca biraju se zavisno od pretežne vrste posla za koji su namenjene. Testere imaju automatski sistem podmazivanja lanca, što pomaže održavanju njegove optimalne podmazanosti tokom rada.

Investicija koja inače nije velika je i isplativa, jer su motorne testere napravljene da rade pouzdano i da dugo služe, naravno uz redovno održavanje.

Pri rukovanju motornom testerom treba voditi računa i pridržavati se uputstva proizvođača. Većina modela ima ugrađene sigurnosne funkcije, kao što je kočnica lanca, zaštita od povratnog udarca, zaključavanje gasa da se testera slučajno ne uključi. Novije motorne testere imaju i dodatne funkcije kao što su antivibracione ručke koje olakšavaju njihovo korišćenje.

Napravljene da rade pouzdano i da dugo služe, motorne testere zahtevaju redovno održavanje; Foto: Pixabay (Hans)

Održavanje motorne testere

Pravilno održavanje motorne testere je važno kako bi sačuvala svoju punu funkcionalnost, dugovečnost i sigurnost pri radu. To podrazumeva da posle svake upotrebe očistite lanac i mač od piljevine i ostataka drveta. Proveravajte nivo ulja za lanac, njegovu zategnutost i oštrinu.

U motoru redovno čistite filter vazduha, jer zapušen filter može smanjiti snagu testere i povećati potrošnju goriva. Povremeno očistite karburator, a ako je svećica oštećena ili previše prljava, zamenite je novom.

Sigurnosne funkcije su jako važne i zato kontrolišite sistem za zaštitu od povratnog udarca i kočnicu lanca da ispravno funkcioniše.

Baštenske stolice za razne namene

Baštenska garnitura je obično centralni deo dvorišta gde se provodi najviše vremena. Pod suncobranom koji štiti od jakog sunca i stvara prijatnu hladovinu, tu se odmara, čita, druži, a tokom leta može da bude i trpezarija.

Zavisno od namene – da li je prostor prevashodno za odmor i uživanje, ili služi kao trpezarija, izaberite i odgovarujuću veličinu i visinu stola i baštenskih stolica.

Baštenske stolice se mogu koristiti za razne namene – najviše za odmor i relaksaciju na otvorenom i okupljanja i druženja sa porodicom i prijateljima.

U pauzi rada na sređivanju dvorišta predah u baštenskoj stolici biće prijatniji; Foto: Pexels

Pored praktične namene baštenske stolice doprinose estetici dvorišta jer se izrađuju u različitim stilovima, bojama i materijalima.

Baštenska stolica dobro dođe u nekom kutku dvorišta gde želite da se osamite i na miru čitate ili pišete.

Ukoliko radite od kuće može biti deo udobnosti spoljašnjeg radnog prostora. U pauzi rada na sređivanju dvorišta predah u baštenskoj stolici biće prijatniji.

Pored praktične namene baštenske stolice doprinose estetici dvorišta jer se izrađuju u različitim stilovima, bojama i materijalima.

Materijali za izradu baštenskih stolica

Zbog specifičnih zahteva korišćenja na otvorenom i izloženosti različitim atmosferskim uticajima, materijal od koga su izrađene baštenske stolice treba birati prema nameni za koju ćete ih pretežno koristiti.

Najčešći materijali za izradu baštenskih stolica su drvo, metal, plastika, ratan i sintetičke tkanine. Za sedenje u dvorištu prave se i betonske klupe.

Tikovina, mahagoni i bor su vrste drveta koje se koriste za baštenske stolice zbog svoje prirodne otpornosti na promenljive vremenske uslove. Uz redovno održavanje i premazivanje zaštitnim slojevima drvene stolice mogu dugo da traju.

Od metala, aluminijum, čelik i kovano gvožđe se češće koriste. Aluminijum je lagan, ne rđa, lako se održava i omogućava moderno i elegantno dizajniranje stolica. Čelik i kovano gvožđe su čvrsti i izdržljivi, ali se moraju zaštiti od rđanja.

Kombinacije materijala poboljšavaju udobnost, izgled i trajnost stolica; Foto: Pixabay

Za sedišta i naslone baštenskih stolica koriste se i sintetičke tkanine, najviše zbog udobnosti.

Plastika (polietilen, polipropilen) je veoma zahvalna za izradu baštenskih stolica jer je izdržljiva i dobro podnosi atmosferske uticaje. Često se koristi u kombinaciji sa drugim materijalima, kao što je ratan.

Baštenske stolice od ratana imaju prirodan izgled, ali se prirodni ratan, koji nije toliko otporan na vremenske uslove jer se kida i lomi, često zamenjuje sintetičkim ratanom koji se pravi od polietilena i znatno je otporniji na vlagu i UV zrake, a uz to se i jednostavno održava.

Za sedišta i naslone baštenskih stolica koriste se i sintetičke tkanine, najviše zbog udobnosti. Jedan od tih materijala je poliester koji se u domaćinstvu koristi za jastuke i presvlake.

Ovo su osnovni materijali za izradu baštenskih stolica, ali se dosta koriste kombinacije ovih materijala kako bi se poboljšala udobnost, izgled i trajnost stolica.

Dvorište sa bazenom u porodičnoj kući kraj Novog Sada (arh. Sonja Brstina); Foto: Igor Conić

Ideje za ulepšavanje dvorišta

Za više uživanja u dvorištu možete uraditi i bazen ili postaviti montažni koji je dostupniji i ima ih u raznim veličinama.

Osvetlite dvorište korišćenjem LED sijalica i traka koje daju neograničene mogućnosti za ulepšavanje enterijera i eksterijera. Možete ih postaviti gde god poželite, a njihova dekorativna funkcija napraviće diskretnu čaroliju od vašeg doma i dvorišta.

Oplemenite dvorište ukrasnim drvećem. Možete birati prema visini njihovog rasta, obliku krošnje, boji lišća, vremenu cvetanja, ali i obavezama koje ćete imati oko njihovog održavanja. Izbor je širok. Jele i tuje, javor, breza i lipa, japanska trešnja, magnolija i jorgovan…

Skoro da nema dvorišta bez cveća. Ruže raznih boja, lavanda, hortenzija, petunije… Dug je spisak i ukrasnog drveća i cveća. Izaberite ono što vam se najviše sviđa i uživajte u miru i lepoti vašeg dvorišta.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *