Drveno uzglavlje sa live edgde ivicom; Foto: Gradnja
Promo

Live edge: Nameštaj s prirodnom linijom drveta u enterijer unosi dinamiku

Komad prirodnog drveta savršeno se može uklopiti u moderne enterijere kao što je ovo uzglavlje kreveta. Pogledajte kako je ono izvedeno i montirano. 

Teško koji komad nameštaja može toliko da fascinira koliko onaj od punog drveta. Prirodne teksture i zaobljene ivice daju prekopotrebnu fluidnost i savršeno razbijaju monotoniju čistih i ravnih ivica. Zbog toga je nameštaj od punog drveta odlično koristiti na pojedinim detaljima u enterijeru kako bi uneli dašak prirodnosti.

U ovom primeru pokazaćemo vam kako se jedan komad prirodnog drveta savršeno uklopio u moderan enterijer jedne spavaće sobe. U pitanju je live edge uzglavlje kreveta.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Prirodna ivica na uzglavlju; Foto: Gradnja

Potrebno je da se pronađu komadi sa lepom, prirodnom korom, a najčešće se koristi hrast ili orah.

Komadi nameštaja sa prirodnom ivicom, takozvanom live edge, zanimljivi su ne samo zato što deluju nesvakidašnje već što i enterijeru daju dašak prirodnosti. Međutim, ne može se svako drvo koristiti za pravljenje ovakvog komada nameštaja.

Potrebno je da se pronađu komadi sa lepom, prirodnom korom, a najčešće se koristi hrast ili orah. Od njih se priprema takozvana live edge ivica na krajevima proizvoda.

“Mi takođe nudimo opciju izrade mašinsko urađenih krivih ivica gde simuliramo prirodnu koru. Samo mali broj znalaca može to da razlikuje.” – kažu za naš portal iz firme Wood’n’Steel koji pravi nameštaj po meri od punog drveta i metala.

Najčešće se koristi hrast ili orah; Foto: Gradnja
Najčešće se koristi hrast ili orah; Foto: Gradnja
Drvo daje enterijeru dašak prirodnosti; Foto: Gradnja
Drvo daje enterijeru dašak prirodnosti; Foto: Gradnja

Debljine drveta za prirodne ivice

Za uzglavlje kreveta najčešće se koristi drvo debljine 25 ili 30 milimetara. Zbog svoje težine, kao i površine, lakše je montirati i uneti daske tog formata.

U ovom slučaju, za izradu uzglavlja kreveta korišćeno je drvo hrasta debljine 25 milimetara sa prirodnom gornjom ivicom, dok su ostale tri stranice ravne.

Kako zakačiti drvenu tablu na zid

Naravno, posebna problematika je kako zakačiti ovako tešku tablu drveta na zid.

“Uzglavlja kreveta je najbolje kačiti na zid nosačima visoke nosivosti pozicioniranim kao kontra L profil sistem “kačenja slike”, muško/ženska spojnica sa minimalnim odbijanjem od zida, ili kačenjem na konstrukciju kreveta ako je već predviđeno tako nešto od strane proizvođača” – kažu za naš portal iz Wood’n’Steel, koji su odličan partner za smele dizajnerske projekte.

Za uzglavlje kreveta najčešće se koristi drvo debljine 25 ili 30 milimetara; Foto: Gradnja

Kako zaštititi drvenu ploču

Međutim, postavlja se pitanje kako izabrati završni sloj tako da ona nije sjajna već da zadrži prirodnu boju. Pritom ona treba da je pogodna za uzglavlja, odnosno da je bez mirisa i toksina.

“Mi koristimo isključivo lakove koji nemaju otrovne sastojke i mirise. Ovi lakovi ne sadrže sjaj pa se dobija potpuno mat površina koja na dodir ostavlja utisak prirodne strukture drveta. Takođe ga štiti od svih vrsta fleka, otporna je na blaže grebanje i ne menja boju drveta vremenom” – kažu naši sagovornici iz Wood’n’Steel, kod kojih možete poručiti sve što je od drveta ili metala – po vašem projektu ili nacrtu.

Lak štiti drvo od svih vrsta fleka, otporan je na blaže grebanje i ne menja boju drveta vremenom; Foto: Gradnja

Sve na jednom mestu

Naravno, live edge se može korisiti i za druge vrste nameštaja. U enterijerima su posebno interesantni trpezarijski stolovi ili klub stolovi sa prirodnom ivicom. Oni se obično prave od drveta iz jednog komada debljine 40 ili 80 mm, a Wood’n’Steel će vam sve ovo ponuditi na jednom mestu.

Ukoliko želite da opremite svoj stan ili ugostiteljski objekat, ova novosadska kompanija je pravi partner za vas. Salon Wood’n’Steel možete posetiti na adresi Bulevar Patrijarha Pavla 32 u Novom Sadu.

Više informacija o uslugama ove kompanije možete saznati i na sajtu Wood’n’Steel, gde možete pogledati i katalog proizvoda, kao i na telefon 064/137-0990.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *