Grede se polako otvaraju poput kišobrana
Građevinarstvo

Most koji se otvara poput kišobrana (video)

Most od 72 metra, napravljen u fabrici za dva dana, montiran je na svoju poziciju za svega tri sata.

Naučnici s bečkog tehnološkog univerziteta (TU Wien) razvili su novu tehnologiju za gradnju mostova. Ona je prvi put prezentovana prošle nedelje u Austriji kada su dve strane obale na budućem auto-putu premošćene mostom koji se otvara poput kišobrana.

Grede su postavljene u vertikalnu poziciju s obe strane čeličnog krana, a potom su se raširile kao kišobran. Nosači su zapravo ošupljeni prefabrikovani elementi sa armaturom koji su popunjavaju na licu mesta kada grede zauzmu svoju poziciju.

Dve grede su povezane međusobno na vrhu, tačno iznad krana. Zglob se polako spušta, a grede se šire na obe strane.

„Dve grede su povezane međusobno na vrhu, tačno iznad krana“ – objašnjava Johann Kollegger, građevinski inženjer sa TU Wien za Designboom. „Zglob se polako spušta pomoću hidrauličnog sistema, a grede se šire na obe strane.“

„Podizanje mostova pomoću skele obično traje mesecima. Međutim, mostovi se na ovaj način mogu napraviti za svega dva-tri dana, dok proces otvaranja traje oko tri sata.“ – dodaje Kollegger.

Dve grede spuštaju se niz kran

Za teške i neravne terene

„Novi način konstruisanja mostova ne samo da štedi vreme već štedi i novac. Trajnost mostova na ovaj način je ista, ako ne i veća, neko kod tradicionalnih metoda gradnje“ – kaže Kolleger. Metod balansiranog spuštanja posebno se dobro može pokazati kod teških i neravnih terena.

Tim iz Beča testira ovu tehnologiju od 2010. godine, a sada se ukazala prilika za prvu realnu primenu. ASFINAG trenutno gradi novi auto-put S7 koji će prolaziti pored Fürstenfelda preko Lahnbacha i Lafnitza, a most „kišobran“ uspešno je postavljen na svoju poziciju protekle nedelje.

Ispravljen most

Tehnologija

Rotirajuće grede, težine svaka po 54 tone, dužine su po 36 metara, pa se njihovog nakon otvaranja dobio most dužine 72 metra. Nakon postavke, na most se kače dodatne grede čime se dobija ukupna dužina od 100 metara kod Lahnbach mosta, odnosno 116 metara u slučaju mosta preko reke Lafnitz.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *