Napravite hotel za divlje pčele u vašoj bašti; Foto: Lucas Brux
Materijali

Betonski hotel za divlje pčele i insekte

Kvadrat je crven. Krug je plav. Trougao je žuti. Kombinacija tri osnovne boje sa osnovnim geometrijskim oblicima vraća se teoriji boja i oblika Bauhausa.

Beehaus je inovativan proizvod nemačke firme Grellroth koji nudi divljim pčelama mogućnost za gnežđenje kako bi prezimili hladne dane. Ovaj hotel za pčele napravljen je od betona i to sa rupama različitog prečnika čime se obezbeđuje da različite vrste divljih pčela i insekata mogu da se ugnjezde u košnici. One mogu da polažu jaja u uske i glatke cevi unutar hotela dugačkog 7 centimetara. Pčele mogu da zatvore cev saćem, kao i ga otvore i odlete na proleće.

Na raspolaganju su četiri boje hotela od betona

Beehaus je gladak pa pčele neće povrediti svoja krila, a pritom je robustan pa ne zahteva održavanje.

Divlje pčele i insekti obično se gnezde u drveću ali i na drugim nebezbednim mestima koja mogu povrediti pčelu i njena nežna krila. S druge strane, Beehaus je veoma gladak. Pored toga, beton je izuzetno robustan materijal i gotovo neuništiv pa nije potrebno posebno održavanje. Nakon što mlade pčele odlete, hotel se može lako očistiti tankom četkom. Tako će Beehaus nuditi divljim pčelama „krov nad glavom“ mnogo godina.

„Kvadrat je crven. Krug je plav. Trougao je žuti.“ – kaže za Beton.org dizajnerski duo iz firme Grellroth. Kombinacija tri osnovne boje sa osnovnim geometrijskim oblicima vraća se teoriji boja i oblika Bauhausa. Ako vam ne odgovara ovakav življi kolorit, na raspolaganju su i košnice i u sivoj natur boji.

Hotel je dugačak 7 centimetara

Sigurno mesto

Košnice se mogu postaviti u bašti, ako želite da imate insekte u vašem okruženju, ali i u parku ili negde na otvorenom. Pčele samice će se rado useliti u hotel jer retko mogu da pronađu sigurno mesto gde će položiti jaja.

Košnice koštaju 15,90 evra i mogu se kupiti preko sajta Grellroth.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *