Selfi most na Savi Promenadi; Foto: Gradnja
Građevinarstvo, Izdvojeno

Nad Savom se nadvija providni most raspona 116 metara bez stubova u vodi

Čelična konstrukcija na Savi Promenadi sastavljena je od sedam visećih čeličnih elemenata koji formiraju pešačku stazu koja je u jednom delu transparentna.

Krajem aprila u Beogradu je otvoren Selfi most – svojevrsna nova atrakcija Beograda na vodi sa kojeg možete da uživate u pogledu na Savu ne samo preko ograde, nego i ispod vaših nogu. Naime, deo mosta je popločan prirodnim kamenom dok je jedan uži deo izveden u staklu, odnosno sa transparentnim staklenim panelima pa pa možete videti vodu ispod sebe.

Međutim, ono što ovaj most čini posebnim jeste njegova konstrukcija koja je predstavljala složen inženjerski zadatak. Radi se o zakrivljenoj grednoj čeličnoj konstrukciji raspona 116 metara, bez stubova u vodi, koja se konzolno nadvija nad rekom skoro 20 metara.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Zakrivljeni gredni most je raspona 116 metara; Foto: Gradnja

Izgrađena je od prefabrikovanih delova, zbog specifičnosti lokacije, dovoženi baržama i sa reke podizani na privremene nosače.

Ova modularna mostovska konstrukcija sastavljena je od sedam visećih čeličnih elemenata koji formiraju pešačku stazu promenljive širine, od 4 metara na sredini do 12 metara u kontaktu sa šetalištem, navodi se na sajtu BW.

Izgrađena je od prefabrikovanih delova, zbog specifičnosti lokacije, dovoženi baržama i sa reke podizani na privremene nosače. Sa nosivošću čelične konstrukcije od 500 kilograma po metru kvadratnom, zadovoljava i sve funkcionalne i bezbednosne zahteve. Most je otvoren za pešake nakon testiranja probnim opretećenjem, piše Beobuild.

Impresivna čelična konstrukcija; Foto: Gradnja

Dinamika radova

Što se tiče biciklista, za njih je rezervisana posebna biciklistička staza koja prolazi ispod mostića. Treba napomenuti da ni nakon mesec i po dana od otvaranja Selfi mosta još uvek nisu otvorene sve pristupne staze, jer se u neposrednoj blizini nalazi gradilište Kule Beograd.

Prema poslednjim informacijama, primopredaja ključeva stanarima u Kuli Beograd trebalo bi da bude završena u julu, dok su hotel St.Regis, koji se nalazi u okviru ove zgrade, već obišle prve novinarske ekipe, tako da njegovo otvaranje očekujemo uskoro.

Foto-galerija

Selfi most na Savi Promenadi; Foto: Gradnja
Selfi most na Savi Promenadi; Foto: Gradnja
Zakrivljeni gredni most je raspona 116 metara; Foto: Gradnja
Zakrivljeni gredni most je raspona 116 metara; Foto: Gradnja
Impresivna čelična konstrukcija; Foto: Gradnja
Impresivna čelična konstrukcija; Foto: Gradnja

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

10 komentara

 1. Raša

  Nije ovo lučni most već zakrivljeni gredni most.

 2. Xxx

  Tacno ne znam kako bih zivela da se ne vidi voda kroz most.
  Beton i celik, ruglo grada. Svaki evropski grad kao nesto najlepse ima sto starije objekte kao atrakciju, rekonstruisane i osvezene, a ne porusene.

  1. Stf

   Fini demokratski nastrojeni evropljani su nam porusili veliki deo tih lepih starih objekata u vise navrata, unistili srednju visu klasu (drustvo) koje treba da iznese kako ocuvanje preostalih objekata tako i stvaranje novih vrednih objekata. Nije lako stvoriti opet uslove za vrhunsku arhitekturu, ali doci cemo ponovo dotle.

   1. Mare

    Posto ne smes da se potpises imenom – rusili su najvise Nemci (2. sv. rat), nesto manje ’99 NATO. Srednju klasu su unistili Milosevic i Vucic, da se ne zavaravamo. A oni (i njihovi) se obogatili.

 3. Nenavođenik

  Nije to uopšte most, to je ukrasna građevinska konstrukcija, moderna skulptura.

 4. milomir.dv

  Šta je Gazela onda za ovo remek delo.Jadnici ,roman napisan u Beogradu u 21.veku.

 5. Mirko

  Prosto ne znam kako sam uopšte živeo bez ovog čuda!

 6. Miodrag

  Apsolutna egzibiciona besmislica, za koju su potršena velika sredstava…

 7. Dejan Vojinovic

  Po Srbiji ima puno mesta vde uopšte nema mosta. Ovo ovde što napaviše uopšte i nije most, i čista je egzibicija, a zovu ga tako.
  Aaaa, pa da, to je Bgd H2O, tu sve može…

 8. Dejan 1988

  Drugari, ajd bez hejta, kome smeta nek ne prolazi, ima nas mnogo kojima bas ovakav razvoj grada bio sam iz detinjstva koji se sada ostvaruje. Svaka cast za projekat i izvedvu. Tako se to radi!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *