Aktuelno

Novi Sad dobija prvi japanski park s fontanom

Nova zelena oaza u gradu, između Detelinare i Novog naselja, biće uređena po ugledu na tradicionalne parkove u Zemlji izlazećeg sunca.

Po najavama gradonačelnika Miloša Vučevića, u Ambasadi Japana su veoma zainteresovani da osim uređenja i finansijski podrže ceo projekat, pišu Novosti.

Ekipe JKP Gradsko zelenilo su uveliko počele radove i ceo prostor će uskoro početi da poprima prve obrise uređene zelene površine.

Pripreme ovog komunalnog preduzeća za veliki i izazovan posao na uređenju prati uporedo objavljen tender za opremanje parka, koji će se nalaziti na samom obodu Novog naselja, na prostoru oivičenom Bulevarom vojvode Stepe, Bulevarom Evrope i ulicama Raše Radujkova i Milana Ješića Ibre. Njegovi rezultati se još očekuju.

Park na 3,5 hektara

Gradska uprava za građevinsko zemljište objavila je tender za tehničku dokumentaciju za uređenje ovog parka. Tenderska dokumentacija, pre svega, predvidela je geomehanička istraživanja, geodetske radove, projekat za građevinsku dozvolu, dokumentaciju za elektroinstalacije, kao i za javno osvetljenje u parku.

Tender previđa da se na 3,5 hektara uredi parkovska površina sa 10 ulaza, od kojih će glavni biti posebno obeležen polukružnim parterom. U centralnom delu biće veliki cvetni parter, a oko njega glavno šetalište. Poslastičarnica će se nalaziti u zapadnom delu parka, a odmah pored nje će biti dečije igralište. Planira se postavljanje dva igrališta sa rekvizitima: ljuljaške, klackalice i sprava za vežbanje.

Fontana u japanskom vrtu

Dalje, prema tehničkoj dokumentaciji, predviđeno je da se na južnoj strani nađe teren za boćanje i klupa sa zaštitom od sunca, a centralni deo „japanca“ biće namenjen za koncerte, izložbe i različite edukativno-zabavne radionice. Predviđena je i fontana, čak i prskalice, pa i dve javne česme.

Pešačke staze će okružiti ceo park i spojiti ga sa okolinom. Da bi sve bilo naruku posetiocima, koji se očekuju u velikom broju, biće potrebno obezbediti i veći broj parking mesta.

Foto: Igor Conić

Kada ste već ovde, pogledajte i ovo:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

2 komentara

  1. Boki

    Bocanje se prozima kroz japansku pa je red da se nadje u japanskom parku. Kakve budalastine, kod nas nista da se napravi kako treba, ako je park nije sportski teren. Treba projektanta poslati nazad u skolu ako ju je uopste i zavrsio.

  2. aSBo

    kako da ne i japanski i central park ma samo recite kakav e bas takav ce da bude!ne jedan nego tri!! urbicid grada Novog Sada pred nasim ocima !!!

Оставите одговор

Obavezna polja *