Prezentacije

WePower vetrenjače praviće struju i u Srbiji

Predstavnici američke firme WePower predstavili svoju opremu za dobijanje energije i toplote iz energije vetra i sunca, a spremni i da otvore fabriku koja bi tu opremu proizvodila u Srbiji.

Energija dobijena iz obnovljivih izvora kao što su sunce i vetar najsigurniji je način da se sačuva najbliža okolina, a klima na zemlji i ukupno stanje planete znatno popravi. Uz sve to, dobijanje energije iz prirodnih izvora je jeftinije nego što je iz elektrana, pa je to, svakako, motiv više, što se u mnogim zemljama stimuliše proizvodnja struje na solarni pogon ili putem vetro elektrana.

U Srbiji je ta proizvodnja u povoju i na ekperimentalnom nivo, ali mnogi su zaiteresovani za gradnju elektrana na vetar ili solarni pogon, a raste i interesovanje za plasman opreme neophodne za ovu proizvodnju. Jedna od takvih kompanija je i WePower iz Kalifornije u SAD, čiji su predstavnici u Privrednoj komori Srbije domaćim stručnjacima pokazala šta sve nude od opreme za proizvodnju struje i toplote putem sunca i vetra.

Pozdravljajući goste Slobodan Petrović, sekretar Udruženja energetike i energetskog rudarstva Privredne komore Srbije, rekao je da u Srbiji sve više raste interesovanje za proizvodnju energije iz prirodnih izvora, a prvi pokušaji daju ohrabrujuće rezultate. Iskustva iz Amerike, u kojoj se velika količina energije proizvodi na ovaj način, mogu da budu dobar primer, pogotovo kada je reč o stimulacijama koje proizvođači i potrošači ove energije dobijaju. Jer, korišćenje solarne i energije vetra smanjuje ugljen dioksid u atmosferi koji snažno utiče na klimatska kretanja.

Strahinja Stefanović, predstavnik firme WePower iz Kalifornije, rekao je da je ova firma zainteresovana za distribuciju proizvoda neophodnih u proizvodnji energije i toplote na solarni i vetro pogona, ali da tu nije kraj interesovanju:

Želimo da u Srbiji napravimo fabriku u kojoj bi se proizvodila oprema za vetro elektrane i solarne ćelije, ali i druge neophodne proizvode. U svakom slučaju, Srbiju vidimo kao naš centar za tržište jugoistočne Evrope i kada je reč o distribuciji opreme iz Amerike i kada je o budućoj proizvodnji reč – objasnio je Strahinja Stefanović.

Više naših, budućih proizvođača energije iz obnovljivih izvora postavljali su brojna pitanja kada je o ovoj proizvodnji reč, a najviše su se interesovali za olakšice koje važe u SAD i nekim evropskim zemljama, upoređujući ih sa onim što nudi naša država.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *