Materijali

Inovativna drvena cigla skraćuje vreme izgradnje kuće na svega par dana

Francuski Brikawoood je konstruktivni sistem zasnovan na drvenim blokovima koji dozvoljavaju brzu gradnju objekata bez upotrebe eksera, šrafova ili lepkova.

Cigle od drveta nisu velika novost. O njima smo pisali i ranije, ali Brikawood je novitet koji je drugačiji od dosadašnjih rešenja. Naime, pored toga što je potpuno razgradljiv, svaki blok se sastoji od četiri drvena dela – dva bočna i dva poprečna dela koja kada se spoje u blok, a potom i zajedno u celinu sa drugim blokovima, čine krutu konstrukciju sposobnu da nosi zadato opterećenje. Kuća sazidana ovakvim sistemom je dobro termički i zvučno izolovana, a pritom može bez problema da se nosi sa seizmičkim opterećenjima.

 

Zahvaljujući ovakvoj gradnji, u kući je konstantna temperatura između 19 i 21 stepen.

Između drvenih blokova ubacuje se izolacija po želji klijenata, a to može biti drvena piljevina, vuna ili celulozna vata. Koja god se varijanta izabere, ova kuća zadovoljava pasivne standardne izgradnje sa potrošnjom energije od 12kWhep/m² na godinu dana. Zahvaljujući ovakvoj gradnji, u kući je konstantna temperatura između 19 i 21 stepen.

Rapidna gradnja

Najbolje od svega je što izgradnja objekata na ovaj način dozvoljava daleko bržu gradnju nego zidanjem klasičnim opekama ili blokovima pošto nema maltera, lepkova, šrafova ili eksera koji iziskuju vreme. Kao što ste se vidi na priloženom snimku, cela kuća u Francuskoj podignuta je za svega par dana:

Više informacija o ovom proizvodu pročitajte ovde.

Foto: Brikawood

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *