Aktuelno, Urbanizam

Voda kao glavni eksponat u novom parku Ušće

Parkovski kompleks na Ušću biće podeljen u sedam tematskih zona posvećenih ne samo sportu i relaksaciji, već i kulturi, učenju i čulnoj stimulaciji.

Po projektu danskog arhitekte Jana Gela iz biroa Gehl Architects, u Beogradu će biti izveden parkovski kompeks od oko 80 hektara na ušću Save u Dunav. Okosnicu ovog interesantnog projekta čini devet promenada iz kojih se dalje račva mreža manjih staza i pravaca uz koje je formirano je sedam tematskih zona među kojima je i Zona Vode simbolično posvećena vodi na ušću dveju reka, piše Beobuild.

Ovaj javni prostor zauzima oko 80 hektara na ušću Save u Dunav, oivičen Bulevarom Nikole Tesle od Brankovog mosta do hotela Jugoslavija u Zemunu

 

Sedam tematskih zona neće samo biti posvećene samo sportu i relaksaciji, već i kulturi, učenju i čulnoj stimulaciji:

7 tematskih zona

Zona Kretanja – Jedan od glavnih pravaca posvećen rekreaciji i sportu, a na promenadi bi se nalazile staze za trčanje, punktovi za iznajmljivanje ili parking bicikala, dečija igrališta za trotinete, rolere i slično

Zona Prirode – Ova ruta dovodila bi posetioce u prostor tematski posvećen prirodi, sa ambijentom divljine, skulpturama životinja, šumskim replikama i ostalim tematskim sadržajima.

Zona Srbija – Tematska zona koja pokriva prostor između centralnih promenada posvećena prirodi i kulturi Srbije. Ovaj omanji tematski park ustvari je zamišljen kao skup autohtonih i rasporstranjenih biljnih vrsta sa naših prostora, uz detalje i elemente kulturnih specifičnosti.

Zona Muzike – Promenada posvećena muzici podrazumeva niz funkcija i otvorenih prostora za organizovanje muzičkih događaja, igraonica sa instrumentima, staze slavnih i sličnih atrakcija.

Zona Vode – Dugačka promenada koja se završava u špicu obale, simbolično posvećena vodi na ušću dveju reka. Ovde voda ulazi u park, postaje aktivni eksponat. Predlaže se formiranje vodenih atrakcija, parkovskog jezera, potoka, česama i slično.

Zona Umetnosti – To je prostor oko promenade koja bi se formirala u Parku umetnosti kod Muzeja savremene umetnosti. Ona bi se nadovezivala na postojeću otvorenu galeriju, nudeći tematski sadržaj širem prostoru oko muzeja.

Zona Nauke – zamišljena je kao zona bogatog edukatovnog sadžaja sa nizom zabavnih i atratktivnih eksponata za popularizaciju nauke.

Povezivanje s okolinom

Svaka od glavnih ruta usidrena je u nekom od postojećih potencijala uz veliki prostor za dalji razvoj sadržaja. Studio danskog arhitekte sugeriše da se na tematske zone u parku lako mogu nadovezati već planirani sadžaji; pa bi se na zonu Muzike mogla osloniti buduća zgrada Filharmonije, Palata Srbija nadovezuje se na Zonu Srbija, Zona Umetnosti na Muzej savremene umetnosti, dok bi se zona Prirode mogla u budućnosti nadovezati na Prirodnjački muzej ili pak zona Vode sa planiranim gradskim Akvarijumom.

Nije poznato kada će ovaj projekat biti izveden.

Foto: Beobuild

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *