Saloni

Dani arhitekture 2017 u Banja Luci s fokusom na gradove i prostore po meri dece

Istraživački centar za prostor organizuje treće po redu Dane arhitekture u Banja Luci od 29. maja do 4. juna 2017. godine.

Tema ovogodišnjih Dana arhitekture u Banja Luci vezana je za grad i nosi naziv Small-scale city (Mala razmera grada). Pitanje razmera arhitektonskog i urbanog okruženja jedno je od najbitnijih sa kojim se susreću arhitekti, pogotovo danas kada se značajno menjaju vrednosti prostora i vremena u tradicionlanom načinu njihovog shvatanja.

Dani arhitekture 2017 razmatraju ovu problematiku kroz arhitektonska dela koja na uspešan i kreativan način koriste različite razmere: od razmere ličnog prostora sobe ili kuće do razmere kolektivnih prostora naselja i grada. Cilj ovogodišnjih Dana arhitekture jeste da pomjeri granice između sfere arhitektonskog i urbanog, kao i da promisli način na koji se prostor oblikuje i planira.

Dani arhitekture 2017 upućuju na aktuelni problem nedostatka prostora i tipologija prostora namenjenih deci kao i odsustvu “child friendly” pristupa u oblikovanju grada.

 

Dani arhitekture 2017 fokusiraju se na “malu” razmeru i merilo dece – nihove potrebe, interse, prostornu percepciju i doživljaj. Definisanjem fokusa, tema Dana 2017 spušta se na lokalni kontekst Bosne i Hercegovine, i što je važnije, upućuje na aktuelni problem nedostatka prostora i tipologija prostora namenjenih deci kao i odsustvu “child friendly” pristupa u oblikovanju grada.

Predavači na simpozijumu

U skladu sa temom, pozvani su predavači da daju svoj odgovor kroz realizovane projekte. Na spisku potvrđenih predavača na simpozijumu našli su se Mikkel Frost (CEBRA, Danska), Trine Berthold (Schmidt Hammer Lassen Architects, Danska), Markus Schwai i Steffen Wellinger (NTNU Norveška)Aljoša Dekleva i Tina Gregorič (Slovenija)Hrvoje Njirić (Njirić Plus Arhitekti, Hrvatska), Nikola Andonov (MADA architecture studio, Srbija), Diaana Stupar (Univerzitet u Banjoj Luci, BH) i Željko Kusic (Arhitektura, Banja luka BH).

The Iceberg, Mikkel Frost

Događaj je praćen izložbama i okruglim stolovima a najvažniji je centralni događaj u trajanju od dva dana (petak, 2. jun od 17 časova do 22 časa i subota, 3.6.2017. od 9 časova do 21. čas) jeste simpozijum na kojem učestvuju navedeni predavači iz Danske, Norveške, Slovenije, Hrvatske, Srbije i BiH.

Više informacija o Danima arhitekture u Banja Luci pronađite na ovom linku.

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *