Foto: Google Earth
Urbanizam

Novosadska urbanizacija: Uz Bulevar Evrope predviđena izgradnja čitavog novog gradskog kvarta

Pored nekoliko hiljada stanova u opštegradskom centru, planirana i je izgradnja predškolske ustanove, objekata javnih službi, kao i sportskog parka.   

Novosadska urbanizacija ne prestaje da iznenađuje. Čini se da je građevinska industrija jedna od retkih profitabilnih delatnosti u periodima skoka inflacije i recesije. Slobodno se može reći da je plan za čitav jedan nov deo grada na javnom uvidu pred Novosađanima.

Radi se o prostoru koji se nalazi uz Bulevar Evrope, istočno od gradskog groblja i budućeg arheološkog parka, zapadno od Avijatičarskog naselja, a severno od kasarne Majevica. Površina obuhvaćena planom iznosi nešto više od 13 hektara, što bismo mogli da uporedimo sa Limanskim parkom ili novoizgrađenim naseljem za pripadnike snaga bezbednosti.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Opštegradski centar na skoro 7 hektara

Pojas kojim se opisano područje naslanja na Bulevar Evrope rezervisan je za raznovrsnu namenu. Najsevernije planirana je predškolska ustanova sa prizemljem i jednim spratom.

Južno od nje ostavljen je prostor za parkovsku površinu od 0,28 hektara, a najjužnije planiraju se objekti raznovrsnih javnih službi. Ovi objekti mogu da imaju visinu do šest spratova i budu u funkciji zdravstva, obrazovanja, kulture.

Najveći deo prostora namenjen je opštegradskom centru, skoro 7 hektara. Budući objekti najvećim delom bi trebalo da imaju stambenu i stambeno-poslovnu namenu. Kada je reč o poslovanju, očekuju se sadržaji iz uslužnih delatnosti, turizma, trgovine i kancelarijskog prostora.

Plan generalne regulacije – konceptualni okvir

Stotine hiljada novih kvadrata

Predviđena spratnost opštegradskog centra kreće se od podruma, prizemlja i šest spratova, do podruma, prizemlja i osam spratova. Interesantno je da urbanisti ostavljaju prostor za realizaciju prostornih akcenata, što znači da će ovaj deo Novog Sada dobiti i prepoznatljive repere i vizure.

Zauzetost ovog prostora objektima se kreće do 50%, što znači da je u planu nekoliko hiljada stanova i nekoliko stotina hiljada novih kvadrata. Uvidom u javno dostupne informacije sa katastra, saznajemo da je kao vlasnik većine ovih parcela upisana firma RNS Invest.

Saobraćajne površine biće projektovane na nešto više od 2 hektara, pozicionirane su obodom opisanog kvarta u vidu kolovoza, pešačkih i bicikllističkih staza.

Urbanisti ostavljaju prostor za realizaciju prostornih akcenata, što znači da će ovaj deo grada dobiti i prepoznatljive repere i vizure.

Pažljivim osmatranjem grafičkog prikaza dobijamo uvid u ideju o raskrsnici koja povezuje mrežu servisnih saobraćajnica oko predmetnog lokaliteta, ali i budućih saobraćajnica na prostoru kasarne. Aktuelnim Generalnim urbanističkim planom Novog Sad predviđa se obezbeđivanje od 1,3 do 1,5 parking mesta po stambenoj jedinici.

Pored već spomenute zelene površine uz Bulevar Evrope, ucrtan je i sportski park u zapadnom delu predložene lokacije, površine 0,34 hektara. Obodom celog područja formiraće se zaštitno zelenilo u širini od 10 do 20 metara kao svojevrsna tampon zona.

Predlaže se očuvanje postojeće kvalitetne vegetacije, ali i ozelenjavanje budućih objekata, kao i krovova podzemnih garaža u vidu zelenih vrtova.

Očekivana promena mikroklimatskih uslova

Priloženi plan generalne regulacije daje nam osnovni uvid u obrise novog dela Novog Sada. Više informacija očekuje se od predstojećeg plana detaljne regulacije.

S obzirom na veličinu ove lokacije, verovatno možemo da očekujemo i promenu mikroklimatskih uslova okolnih naselja, pa se nameće pitanje hoće li Novi Sad dobiti stambeno naselje sa implementiranim zelenim konceptom, održivom gradnjom i novim ekološkim inovacijama.

Novogradnja je neosporno fundamentalni aspekt urbanizacije grada, ali se od današnjih investitora očekuje i izvođenje humanijih stambenih naselja s obzirom na promenu klimatskih uslova i čestu prenaseljenost.

Priloženi javni uvid moguće je pogledati na sajtu Javnog preduzeća „Urbanizam“ do 7. avgusta tekuće godine.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Milosh

    „…ali se od današnjih investitora očekuje i izvođenje humanijih stambenih naselja s obzirom na promenu klimatskih uslova i čestu prenaseljenost.“

    Što bi se žargonski reklo – boleće ih uvo.

  2. Nikola

    Vlasnistvo parcela je firma sa 0,95godina rada….sta nije Galens???

Ostavite odgovor

Obavezna polja *