Aktuelno, Novi objekti

Bodegas Portia: Prva vinarija Normana Fostera

Prva vinarija iz ruku arhitekte Normana Fostera završena je i svečano otvorena. Zgrada za Faustino Group iz Ribera del Duero nalazi se 150 kilometara severno od španske prestonice, Madrida.

Postrojenje od 12.500 kvadratnih metara može proizvesti milion boca crvenog vina godišnje. Proces proizvodnje kontrolisan je u središtu zgrade gde se odvijaju tri glavne faze proizvodnje vina: fermentacija, razvijanje u bačvama i razvijanje u bocama. Svaki od procesa odvija se u posebnom krilu zgrade.

Delovi zgrade u kojima se nalaze boce i bačve u kojima vino sazreva delimično su povezani s tlom kako bi se osigurali najpovoljniji mogući uslovi.

Grožđe se konvejerom koji vodi do vrha zgrade dostavlja direktno u levak, a odatle se, uz pomoć gravitacije, prenosi u zgradu.

Ribera del Duero ima hladne zime i vrela leta s ograničenom količinom kiše. Zgrada je dizajnirana tako da reguliše unutrašnju temperaturu kroz upotrebu termalne mase.

U srcu vinarije smještena je javna galerija koja se proteže u stakleni polusprat iznad svih krila zgrade. Između krila se nalaze recepcija i administrativni delovi, a s terasa i bazena pruža se pogled na vinograde. Površine su obložene letvama starih vinskih bačava.

Na prvom mestu je vino

– Bodegas Portia je naša prva vinarija tako da nismo imali najjasniju predstavu o tome kako bi trebala da funkciše. Bila je to prilika da počnemo od početka – ispitivanja različitih faza u proizvodnji vina – i pokušamo stvoriti idealne uslove pod kojima bi se ono trebalo razvijati. Vino je bilo početna tačka, kao i prekrasan krajolik Ribera del Duero. Korišćenjem materijala koji se nadovezuju na regionalnu tradiciju proizvodnje vina, i javnim prostorima otvorenim krajoliku poboljšali smo iskustvo posetilaca – rekao je Foster.

.

Projekat je započet sa izgradnjom 2007. a zavšen u novembru 2010.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. saraja

    Jako mi se ovo svidja. Covek je zaista fenomenalan. Ovako nesto moze napraviti samo veoma nadahnuta dusa.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *