Izvođenje, Saveti arhitekte Sonje

Pucanje gipsanih ploča u potkrovlju

Poštovana Sonja,
čitao sam članak o postavci gipsanih ploča između rogova, što mi se veoma svidelo, i sam sam krenuo u realizaciju istog. Međutim, pošto su radovi već poodmakli, načuo sam da mogu imati problema sa pucanjem gips ploča i glet mase jer drvo tj. greda radi. Da li je ovo istina i šta mi preporučujete?
Hvala Vam na brzom odgovoru.

Dragan

Dragi Dragane,
Na našim stovarištima se uglavnom prodaje građa koja ima vlažnost oko 20 % pa su i vaši rogovi na drvenoj krovnoj konstrukciji verovatno takvi. Zbog ove vlažnosti rogovi „rade“ i to se smatra očekivanim za prirodan materijal. Ovo su minimalna pomeranja koja ne bi trebala da utiču na pucanje gipsane konstrukcije. Naravno, ukoliko ste koristili građu iznad prosečne vlažnosti, pomeranja će biti veća.

Dakle, pukotine na spojevima gips-kartonskih ploča neće se javiti ukoliko se bandažiranje svih spojeva izvede na pravilan način. Više o pravilnom bandažiranju možete pročitati u članku o pravljenju pregradnih zidova od gipsa.

dia Sonja Brstina

Naš čitalac Gagić M., građevinski tehničar na ovu temu dodaje:  „Kod oblaganja potkrovlja,  gips-kartonske ploče ne smeju da se šrafe direktno u rogove. Prvo razlog je to što je razmak između rogova najmanje 70cm a najčešće 90cm dok je razmak oslonca kod gips-kartonskih konstrukcija može da bude najviše 50 centimetara. Ploče ušrafljene direktno u rogove neće spasiti od pucanja bandažiranje niti bilo kakvi naknadni radovi.

Ako se ispoštuju svi propisi pri montaži do pukotina neće doći ni pri jako velikim oscilacijama drvenih konstrukcija. Metalna konstrukcija sa profilima debljine 0,6 mm (ili deblji) je obavezna.“

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *