Prilaz stanici Beograd Centar
Građevinarstvo

S autoputa do Prokopa: Gradi se nova saobraćajnica do glavnog ulaza u staničnu zgradu

Novi ulaz sa donje strane Prokopa biće direktno s autoputa, pa će se rasteretiti saobraćaj u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića. U planu i izgradnja garaže sa 890 parking mesta.

Radovi na glavnoj beogradskoj železničkoj stanici Prokop napreduju velikim intenzitetom. Očekuje se da će do 20. oktobra čelična konstrukcija biti prekrivena staklenom fasadom, dok će unutrašnji prostor biti prilagođen za komercijalne sadržaje i povezan sa peronima kada je i zakazano otvaranje.

Pored postojećih, u planu je izgradnja i novih pristupnih saobraćajnica železničkoj stanici Beograd centar.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Ranije rešenje stanice Prokop na kojem se vide pristupne saobraćajnice; Projekat: CIP-a

Sadašnji, gornji ulaz će ostati, ali će glavni ulaz biti sa donje strane stanične zgrade.

Za početak, urađena je eksproprijacija zemljišta na Maleškom brdu, u cilju obezbeđivanje uslova za izgradnja nove saobraćajnice sa autoputa. Time vozila neće morati da ulaze u Bulevar kneza Aleksandra Karađorđevića, piše RTS.

Sadašnji, gornji ulaz će ostati, ali će glavni ulaz biti sa donje strane stanične zgrade. Naravno, ovi radovi neće biti gotovi do 20. oktobra.

Radovi na zgradi glavne beogradske železničke stanice Prokop su intenzivirani i već se vide obrisi konačnog izgleda. Dok se na čeličnu konstrukciju postavlja staklena fasada, unutrašnjost zgrade sređuje se za komercijalne sadržaje i vezu sa peronima.

Autor idejnog rešenja je privredno društvo PFB Design d.o.o. iz Beograda.

Beograd Centar N2

890 parking mesta

Idejno rešenje podrazumeva izgradnju oko 890 parking mesta na otvorenom i u višeetažnoj garaži. Predviđena je fazna izgradnja, s tim što će se u prvoj fazi graditi stanična zgrada i parking mesta na otvorenom, dok će se poslovno-komercijalni objekti i višeetažna garaža graditi u nekoliko sukcesivnih faza.

Nakon ukidanja stare u centru grada, Železnička stanica Beograd centar postala je glavna železnička stanica od 1. jula 2018. godine kada je postala polazna i dolazna stanica za sve vozove u unutrašnjem i međunarodnom putničkom saobraćaju.

Svi građevinski radovi na staničnoj zgradi, prema najavama, biće završeni do kraja 2024. godine.

Video-reportaža iz aprila 2023:

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *