Dešavanja

Podgrađe Petrovaradina postaje elitni turistički kompleks

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić najavio je da će već tokom ove godine započeti gradnja stanova namenjenih stanovnicima Podgrađa.

Pavličić je za “Dnevik” rekao da bi, ukoliko sve bude teklo po planu, stanovnici ovog dela grada koji žele mogli naredne godine da se presele u jednu od dve zgrade, planirane za ovu namenu u Stražilovskoj ulici. Plan gradskih vlasti je da se iseljenjem stanovništva iz podnožja Petrovaradinske tvrđave stvore uslovi da se Podgrađe pretvori u elitni turistički kompleks, koji će upotpuniti sadržaj na tvrđavi.

– Projekat zgrade koja će se nalaziti na uglu Stražilovske i Ulice Maksima Gorkog je završen, očekuje se izbor izvođača radova i prema procenama krajem 2012. godine ta zgrada će primiti prve stanare. Kako bi stanovnicima Podgrađa koji se bave nekim poslom i imaju lokale u svojim kućama nadomestili gubitak takvih poslova, u novoj zgradi su predviđeni i poslovni prostori koji će im pripasti. Akcenat svakako na stambenom prostoru da bi se obezbedili novi stanovi za što veći broj porodica iz Podgrađa- kaže Pavličić.

Nosilac projekta gradnje novih stanova je JP “Poslovni prostor” i po prvim razgovorima sa građanima Podgrađa, zamena će se izvršiti po principu “kvadrat za kvadrat”. Prema rečima Pavličića, ideja o preseljenju stanovnika Podgrađa postoji već duže vreme, ali do sada nije bila na raspolaganju lokacija koja bi odgovarala stanovnicima ovog dela grada.

– Oni su uvek insistirali da novi stanovi ne budu daleko od mesta gde sada žive i mislim da smo to postigli sa ove dve lokacije u Stražilovskoj ulici, gde će građani Podgrađa opet imati iste komšije – rekao je Pavličić.
Raseljavanje stanovnika iz podnožja Petrovaradinske tvrđave, kao kaže, sigurno će potrajati nekoliko godina, a kada se realizuje radiće se na detaljnoj rekonstrukciji ovog prostora.

U planu je da se u Podgrađu izgrade pre svega turistički objekti poput restorana i hotela, a dosta pažnje biće posvećeno i kulturno-zabavnim sadržajima kojima će se oplemeniti cela tvrđava kao najveći turistički potencijal grada. Jedan broj stanova verovatno će ostati na ovom mestu, ali će biti zanemarljiv u odnosu na trenutno stanje. Iseljavanje Podgrađa jedan je od uslova da kompletna Petrovaradinska tvrđava uđe u program zaštite Uneskoa, a planovi o preseljenju stanovništva postoje već četrdesetak godina.

(Dnevnik)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. nsadjanin

    Konacno! Taj kraj treba da zazivi. Ovako kako je sad je katastrofa. Zapustene rusevine.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *