Aktuelno, Građevinarstvo

Ovako izgleda zgrada u Novom Sadu koja se zida „samo“ 26 godina

Poznata vitka zgrada na uglu Bulevara cara Lazara i Alekse Šantića, čija je izgradnja započeta još davne 1991. godine, konačno će biti završena.

Ni to što su sve instalacije bile završene i postavljena sva stolarija i keramika u mokrim čvovorima još pre 26 godina, ova desetospratnica nije mogla biti useljena zbog pravnih zavrzlama. Ipak, završetak poznatog novosadskog Skadra na Bojani sada je izvestan jer su radovi zvanično otpočeli 14. marta a završetak se očekuje krajem godine.

Prema rečima Gojka Žarkovića, rukovodioca radova ispred firme In Stan Gradnja, zatečno stanje bilo je zaprepaštujuće. Iz objekta je iznešeno čak 20 kamiona đubreta. „Madraci, odeća, ptičiji izmet pa čak i špricevi mogli su se videti nakon ulaska u ovaj zatvoreni objekat.“ – rekao je naš sagovornik.

Iz objekta smo izneli čak 20 kamiona đubreta. Zatekli smo madrace, odeću, ptičiji izmet pa čak i špriceve…

– ispričao nam je Gojko Žarković, rukovodioc radova ispred In Stan Gradnje.

Nakon čišćenja, deratizacije i kompletne dezinfekcije objekta, sve stare instalacije će se vaditi što znači da će se ugraditi nove vodovodne i kanalizacione cevi kao i one za grejanje, a biće urađena i nova elektroinstalacija. Stare pločice se skidaju, a biće postavljena i nova fasadna stolarija kao i limarija.

Stare pločice se skidaju a biće postavljena nova instalacija, fasadna stolarija, kao i limarija.

 

Što se tiče prepoznatljive fasade od žute opeke, ona će biti reparirana a grafiti uklonjeni. Prizemlje će biti obloženo strukturalnom fasadom.

Stanovi u zgradi prodavaće se po ceni od 1.200 do 1.300 evra po kvadratnom metru.

 

Predviđeno je da se ravan krov na objektu zadrži. Naravno, njegova sanacija neophodna je pre svega jer su beskućnici u objektu ložili vatru koja je oštetila kako izolaciju tako i samu betonsku ploču.

„Struktura stanova ostaje iste, po prvobitnom projektu“ – kaže za naš portal Gojko Žarković. Zgrada od 2.820 kvadrata ima 31. stan veličine od 29 do 130 m². Najveći stanovi su upravo oni koji imaju terase na samom uglu Bulevara Cara Lazara i Alekse Šantića. U prizemlju i prvoj etaži predviđeni su poslovni prostori sa osam lokala.

Svi stari kupci, nakon 26 godina, dobiće ključeve svojih davno kupljenih nekretnina.

 

Nastavak radova, prema rečima Žarkovića, započeti su nakon što je „Stambena zadruga Rafinerija“ dobila rešenje o ozakonjenju. Zahvaljujući međusobonoj saradnji Gradske uprave za Urbanizam, bivšeg ZIG-a, Gradskog veća i Grada Novog Sada pronađeno je rešenje za imovinsko-pravne odnose. Svi koji su svoje stanove čekali više od 26 godina, konačno će se moći useliti. Ostali stanovi biće ponuđeni na prodaju kao i kompletan poslovni prostor.

Završetak radova predviđa se za kraj 2017. godine dok će se cena kvadrata kretati od 1.200 do 1.300 evra u zavisnosti od veličine stana.

Nadamo se da će na sličan način biti završena i Poštanska štedionica – Skadar na Bojani usred centra Novog Sada.

Foto: Igor Conić za portal Gradnja.rs

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *